1,3 GW offshore windpark Hornsea 2 volledig operationeel

| 1 september 2022

SOV Wind of Hope in Hornsea 2 © Ørsted

Het offshore windpark Hornsea 2 voor de kust van Yorkshire in het Verenigd Koninkrijk is nu volledig operationeel, dit meldt Ørsted, een van de eigenaren van het windpark. Met een opgesteld vermogen van 1,3 GW is Hornsea 2 op dit moment het grootste volledig operationele offshore windpark ter wereld.

Hornsea 2 strekt zich uit over een gebied van 462 km2 op ongeveer 89 km voor de kust van Yorkshire en bestaat uit 165 windturbines. Siemens Gamesa leverde zijn 8 MW windturbine met een rotorblad van 81 meter en een tiphoogte van 200 meter.

De elektriciteit dat gegenereerd wordt door het windpark wordt getransporteert via 390 km aan exportkabels naar het vasteland bij Horseshoe Point in Lincolnshire. Naar verwachting genereert het windpark voldoende om het equivalent van meer dan 1,4 miljoen Britse huishoudens jaarlijks te voorzien van groene stroom.

Ørsted heeft de ontwikkelrechten voor Hornsea 2 gewonnen. In april dit jaar kondigde het energiebedrijf aan dat het 50% van de aandelen in het project heeft verkocht aan Credit Agricoles Assurances en AXA IM Alts. Ørsted bleef verantwoordelijk voor de afronding van de bouwfase en blijft dit ook voor het  operationele beheer van het windpark voor een periode van 20 jaar.

Ørsted geeft aan tot dusver 4,5 miljard GBP geïnvesteerd in de Britse toeleveringsketen en verwacht in het komende decennium nog eens 8,6 miljard GBP aan investeringen in de Britse toeleveringsketen te zullen doen.

Hornsea zone

Hornsea 2 ligt in het grotere Hornsea gebied. Het windpark ligt naast het sinds 2020 in bedrijf zijnde offshore windpark Hornsea 1 met 1,2 GW vermogen. De Hornsea zone, een gebied in de Noordzee met een oppervlakte van meer dan 2.000 km2, zal ook Hornsea 3 met 2,8 GW vermogen omvatten.

Ørsted wil 30 GW offshore wind installeren tegen 2030. Het energiebedrijf heeft momenteel ongeveer 8,9 GW offshore wind in bedrijf, ongeveer 2,2 GW in aanbouw, en nog eens ongeveer 11 GW aan toegekende capaciteit in ontwikkeling, inclusief Hornsea 3. Bron: Ørsted

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.