AgruniekRijnvallei sluit overeenkomst met Windunie voor afname stroom van agrarische windmolenaars

| 1 maart 2024

Energiecoöperatie Windunie heeft een stroomafnamecontract afgesloten met voerfabriek AgruniekRijnvallei (AR).  AR koopt hierbij stroom in bij een agrarische windmolenaar die lid is van Windunie. Met de overeenkomst verduurzaamt AR het energieverbruik op haar productielocatie voor biologische voeders in Helvoirt.

Bulkwagen van ArguniekRijnvallei rijdt langs de windmolen waarmee de koppeling gemaakt is. Fotograaf: William Hoogteyling

De samenwerking start begin maart. In eerste instantie gaat het om een proef van één jaar waarin de samenwerking tussen de windmolenaar en de voerfabriek verkend wordt. De windmolenaar fungeert als de energieproducent. De elektriciteit wordt gebruikt om het productieproces van de biologische voerfabriek van AR in Helvoirt aan te drijven. De fabriek draait daarmee volledig op groene stroom. Hiermee wordt de ecologische voetafdruk van de voerproductie aanzienlijk kleiner. Bovendien versterkt de overeenkomst de samenwerking binnen de sector.

Niet duurder

De groene energie die nu gebruikt gaat worden in de fabriek van AR in Helvoirt is niet duurder dan de grijze stroom die in de andere fabrieken wordt gebruikt. Het gaat echter niet alleen om cijfers en statistieken vertelt Mark Ipema, operationeel directeur AgruniekRijnvallei: “Wij vinden het belangrijk om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Met dit project wordt de CO2-footprint van onze productieprocessen verminderd en daarmee ook de footprint van de producten van onze leden. Samenwerking in de keten is dé sleutel voor een duurzame toekomst.”

Producent en afnemer profiteren van stabielere energieprijs

Windunie, een van Nederlands grootste energiecoöperaties, maakt sinds afgelopen jaar de directe en regionale handel in duurzame stroom mogelijk. Windunie heeft een landelijk netwerk van wind- en zonneparken. Alle stroom die Windunie vermarkt, is 100% duurzaam opgewekt. Zo verbindt Windunie agrarische ondernemers met een windturbine of zonnedak, aan het agrarisch bedrijfsleven. Afnemers kopen geautomatiseerd stroom in tegen een vaste en eerlijke prijs. Hierdoor profiteert zowel de producent als de afnemer van een stabielere energieprijs vergeleken met bijvoorbeeld in- of verkoop van stroom op de dagmarkt. Ook heeft de afnemer de garantie dat hij de geproduceerde elektriciteit van de gekoppelde installatie koopt op het moment dat er daadwerkelijk productie is.

“Onze leden zijn vrijwel allemaal agrarisch ondernemer. Door nieuwe mogelijkheden op de energiemarkt kunnen we de stroom van onze leden zonder tussenkomst van een traditioneel energiebedrijf laten werken voor het agrobedrijfsleven, zoals AgruniekRijnvallei. Dat vinden we een mooie boeren-voor-boeren-oplossing.” – Voorzitter Jacco de Graaf van Windunie

om | nieuwe energie levert platform

Bij de samenwerking tussen Windunie en AR is ook om | nieuwe energie betrokken. om | nieuwe energie is een landelijk opererende energieleverancier zonder winstoogmerk dat met het handelsplatform van ENTRNCE de directe koppeling realiseert tussen producent, afnemer en de energiemarkt.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.