Aspiravi opent grootste windpark van Vlaanderen

| 1 juni 2023

Op het industrieterrein Kristalpark in Lommel in België is het hernieuwde windpark van ontwikkelaar Aspiravi feestelijk geopend. Met een vermogen van 53 MW is dit op het moment het grootste windpark in Vlaanderen.

© Aspiravi

De inhuldiging vond plaats in bijzijn van de Vlaams minister van Energie Zuhal Demir en burgemeester Bob Nijs. Ook waren buurtbasisschoolkinderen uitgenodigd om meer te ontdekken over windenergie.

Vorig jaar werden acht oude Vestas V80 windturbines ontmanteld. Het Nederlandse bedrijf Business in Wind was hiervoor gecontracteerd en voerde de activiteiten onder andere samen uit met het tevens Nederlandse bedrijf, kraanspecialist BKV. Vier van de 8 oude windturbines worden opnieuw opgebouwd in Engeland, de overige 4 krijgen via fabrikant Vestas een tweede leven in Oekraïne.

In totaal werden er 12 nieuwe windturbines geplaatst waarvan 6 retrofit en 6 ter uitbreiding. Het gaat om het type Nordex N117, met een ashoogte van 106 meter en een vermogen van 3,6 MW. 8 van de 12 windturbines staan op het terrein van zinksmelter Nyrstar. Met nog 5 bestaande Vestas V90 windturbines (2014) komt hiermee het totaal op 17 turbines.

Het vernieuwde windpark produceert 2,5 keer meer groene stroom dan voorheen en voorziet naar verwachting jaarlijks het equivalent van 33.400 huishoudens van groene stroom. Daarmee is het het grootste repowering-project en het grootste windpark dat in één keer werd gebouwd in Vlaanderen. Bron: Aspiravi

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.