Bouw grootste offshore windpark van België gereed

| 1 december 2020

© DEME

Op maandag 30 november is de laatste van 58 windturbines in het SeaMade offshore windpark geplaatst. Hiermee is de bouw van het windpark dat met een totaal vermogen van 487 MW het grootste offshore windpark van België vormt gereed.

SeaMade is een project van Seamade NV, een joint venture tussen Otary (70%), ENGIE Electrabel (17,5%) en Eneco Wind Belgium SA (12,5%).

Het SeaMade windpark bestaat uit twee concessiezones, Seastar (252 MW) en Mermaid (235 MW) op 40-50 km uit de kust van Oostende. Het park bestaat uit 58 Siemens Gamesa 8,4 MW turbines op monopile funderingen waarvan 30 in de Seastar zone en 28 in de Mermaid zone. De opgewekte elektriciteit gaat via twee offshore stations en vervolgens de MOG (Modular Offshore Grid) naar het landstation in Zeebrugge.

De offshore bouwactiviteiten begonnen in september 2019, met de installatie van de funderingen. De Belgisch aannemer DEME was verantwoordelijk voor de engineering, aankoop, constructie en installatie (EPCI) van de funderingen, turbines, inter-array- en exportkabels, en voor de installatie van twee offshore substations. DEME’s DP2 offshore installatieschip ‘Apollo’ installeerde de turbines. Het was het eerste turbine-installatie project voor het schip. De twee offshore stations werden in maart dit jaar geplaatst. In juni werd begonnen met de installatie van de turbines.

Volgens Mathias Verkest, CEO SeaMade en Otary, is het project ondanks de COVID-19 pandemie op tijd en binnen budget gerealiseerd. Zodra het windpark volledig operationeel is zal het groene stroom aan 485.000 huishoudens leveren en leidt tot een reductie van minimaal 500.000 ton van de jaarlijkse CO2-uitstoot.

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.