Consortium van 13 partijen vieren kick-off NextFloat drijvend windproject
Op 18 november werd in Parijs officieel de aftrap van het NextFloat drijvende windenergie technologie gevierd. Dit pan-Europees project wil de uitrol van de volgende generatie drijvende windtechnologie versnellen om zo een concurrerende, meer schaalbare en industriële toepassing te realiseren.
Het initiatief wordt geleid door een consortium van dertien partners uit acht landen, waaronder Technip Energies als projectcoördinator, X1Wind, Naturgy, 2B Energy, Hellenic Cables, Technische Universiteit van Denemarken, Hydro, Ecole Centrale de Nantes, Schwartz Hautmont, Ocas, Tersan Shipyard, Ocean Ecostructures en Cybernetix.
Het project wordt gesteund door de Europese Commissie in het kader van het Horizon Europe-programma met een overheidsfinanciering van 16 miljoen euro, plus particuliere financiering door partners en aandeelhouders, en zal naar verwachting lopen tot 2027.
Het project zal leiden tot de inzet van een 6MW drijvend windprototype op de Mistral-testlocatie in de Franse Middellandse Zee, om op een relevante schaal een innovatief geïntegreerd downwind drijvend platformontwerp te demonstreren, terwijl tegelijkertijd vooruitgang wordt geboekt met de industrialisatie en opschaling van de geïntegreerde oplossing tot 20MW+ schaal, ter voorbereiding van commerciële drijvende windparken die in Europa worden ontwikkeld.
Dit project bouwt voort op eerdere Europese projecten zoals de PivotBuoy dat onlangs heeft geleid tot de installatie van een prototype op halve schaal op de Canarische Eilanden om de technologie te valideren.
Alex Raventos, CEO en medeoprichter van X1Wind zei: “Na de succesvolle inzet en validatie van onze innovatieve low-cost oplossing op de Canarische Eilanden (PivotBuoy project), is het doel nu om de technologie op te schalen en te industrialiseren voorafgaand aan grote commerciële drijvende windprojecten die aan het eind van het decennium online komen in Europese, Aziatische en Amerikaanse wateren. Dit geeft ons de tijd om het concurrentievermogen van drijvende windenergie aanzienlijk te verbeteren terwijl we ons voorbereiden op massale invoering op lange termijn.”
Laure Mandrou, SVP Carbon-Free Energy solutions van Technip Energies, zei: “Terwijl de COP 27 net is afgelopen, kunnen we alleen maar constateren dat er dringend behoefte is aan meer klimaatactie en een snelle overgang naar duurzame energie. Drijvende wind is een van de systemen voor elektriciteitsopwekking met de laagste koolstofuitstoot om op duurzame wijze in de energiebehoefte te voorzien en tegelijkertijd te zorgen voor een betere concurrentiepositie, minder geluids- en visuele vervuiling en minder interactie met de gebruikers van het maritieme domein. Het NextFloat-project biedt een unieke kans om een nieuwe en ontwrichtende versie van deze technologie op volledige schaal te testen en de kostencurve te verlagen, zodat projecten op industriële schaal in een zo vroeg mogelijk stadium kunnen worden gerealiseerd”.
Jesús Chapado, hoofd innovatie van Naturgy, zei: “De grote transformatie waarmee we in de energiesector worden geconfronteerd, dwingt innovatie tot samenwerking en openheid. We moeten symbiose tot stand kunnen brengen tussen grote bedrijven zoals Naturgy en start-ups, scale-ups, onderzoekscentra en universiteiten. Het Nextfloat-project bestaat uit al deze actoren en stelt ons in staat te leren van de uitdagingen waarmee we binnen het project zullen worden geconfronteerd, nieuwe partnerschappen aan te gaan en knowhow op te doen voor de toekomstige invoering van commerciële drijvende offshore windparken in Europa”.
De ontwerpwerkzaamheden voor het eerste 6MW-systeem zijn momenteel aan de gang en moeten in 2023 zijn afgerond. De bouw is gepland in 2023 en 2024 en de installatie in 2025. Bron: X1 Wind
Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd