Elia gunt EPCI-contract voor eerste energie-eiland aan DEME en Jan de Nul

| 1 maart 2023

Bron: Elia

De Belgische transmissienetbeheerder Elia heeft het Belgische consortium TM EDISON van Jan De Nul en DEME als winnaar uitgeroepen van de aanbesteding voor de bouw van het Prinses Elisabeth Eiland, ’s werelds eerste kunstmatige energie-eiland.

Het EPCI-contract (Engineering, Procurement, Construction & Installation) omvat het verdere ontwerp en de bouw van het Prinses Elisabeth Eiland in de Belgische Noordzee. Elia had hiervoor in januari 2022 een aanbestedingsprocedure voor gestart. Op basis van vastgelegde criteria kwam het Belgische consortium TM EDISON als winnaar uit de bus. Naast een gespecialiseerde vloot brengen DEME en Jan De Nul hun ervaring en expertise in op vlak van baggerwerken, landuitbreiding, kustbescherming en civiele bouw.

Een innovatief hoogstandje

Elia presenteerde het conceptplan voor het energie-eiland in oktober 2022. Het Prinses Elisabeth Eiland wordt het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld dat zowel gelijkstroom (HVDC) als wisselstroom (HVAC) combineert.  De hoogspanningsinfrastructuur op het eiland zal de exportkabels van de windparken van de Prinses Elisabeth zone bundelen en wordt tegelijk een hub voor toekomstige interconnectoren met Groot-Brittannië (Nautilus) en Denemarken (TritonLink). Het gaat om zogenaamde hybride interconnectoren die een dubbele functie hebben en dus efficiënter zijn. Ze zorgen niet alleen voor stroomuitwisseling tussen landen maar zijn ook verbonden met gigantische offshore windparken in de Noordzee die ons land op termijn van grote volumes hernieuwbare energie voorzien.

12 voetbalvelden groot

Het energie-eiland komt op circa 45 kilometer voor de kust en zal een oppervlakte beslaan van ongeveer 6 hectare of zo’n 12 voetbalvelden. Het kunstmatige eiland zal binnen de Prinses Elisabeth windzone liggen en opgebouwd worden uit betonnen caissons die opgevuld worden met zand. Er is ook een kleine haven en helideck voorzien om de onderhoudsploegen op en van het eiland te brengen. Het energie-eiland kan rekenen op middelen uit het Europese Covid-herstelfonds. In overleg met de Belgische regering is een subsidie van ongeveer 100 miljoen euro via het Nationaal Plan voor Herstel en Veerkracht toegekend.

Timing

Nu het bouwcontract is toegekend, kan het ontwerp gefinaliseerd worden. De bouw van het eiland start begin 2024 en duurt tot augustus 2026. In 2024 en 2025 worden de caissons gebouwd en geïnstalleerd. Die vormen de contouren van het eiland. Daarna wordt het eiland opgespoten en klaargemaakt voor de bouw van de elektrische infrastructuur. Die zal verbonden zijn met de nieuwe offshore windparken én met het Elia-net aan land. Om de bijkomende elektriciteitsstromen tot bij de consument te brengen, is het cruciaal dat de netversterkingsprojecten Ventilus en Boucle du Hainaut in parallel worden gerealiseerd. Elia streeft naar een volledige aansluitingscapaciteit van de windparken tegen 2030. Bron: Elia

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.