Goldwind kondigt reeks nieuwe windturbines aan

| 1 november 2021
Goldwind kondigt reeks nieuwe windturbines aan

© Goldwind

De Chinese windturbinefabrikant Goldwind heeft 15 nieuwe windturbinemodellen aangekondigd. Hiervan zijn 14 onshore modellen en één offshore model met 12 MW vermogen.

Acht onshore modellen maken deel uit van de platform met een rotordiameter van 171 m. Deze modellen hebben tussen 3,85 MW en 6,25 MW vermogen. De resterende 6 onshore modellen vormen de platform met 191 m rotordiameter en hebben een vermogen tussen 4,0 MW en 7,2 MW. Naast de 14 onshore modellen is één offshore windturbine geannonceerd, de GW242-12 met 242 m rotordiameter en 12 MW vermogen.

Een aantal van de onshore modellen zijn al op de Chinese markt beschikbaar. Volgens Windpower Monthly is Goldwind zelfs al begonnen contracten af te sluiten. De certificatie voor internationale markten is nog niet beschikbaar. Goldwind heeft tot nu toe geen informatie verstrekt over de installatie van prototypes en wanneer de nieuwe windturbines op de internationale markt commercieel beschikbaar zijn.

Verschillende andere windturbinefabrikanten zoals Vestas, MingYang Smart Energy, GE (General Electric) Renewable Energy, Nordex, Siemens Gamesa Renewable Energy leveren onshore windturbines met een maximaal vermogen van rond de 6 MW. Dat betekend dat Goldwind de leverancier wordt die de grootste onshore windturbine kan aanbieden met meer dan 7 MW vermogen.

Opvallend is dat Goldwind met windturbines komt met een extreem laag specifiek vermogen. In de platform met 171 m rotor hebben de windturbines een specifiek vermogen (dat is de verhoudingswaarde tussen generatorvermogen in kW en rotoroppervlakte in m2) tussen 0,27 en 0,17 kW/m2. Bij de platform met 191 m rotor is het specifieke vermogen tussen 0,25 en 0,14 kW/m2. Een specifiek vermogen van 0,14 kW/m2 is een absolute laagterecord voor multi-megawatt onshore windturbines.

12 MW offshore windturbine

Goldwind kondigde ook één offshore windturbine, de GW242 – 12 met 242 m rotordiameter en 12 MW vermogen. Daarmee heeft deze windturbine een specifiek vermogen van 0,26 kW/m2. Dit is voor een offshore windturbine een opvallend lage waarde. Aangekondigde offshore windturbines van andere fabrikanten met 12 – 16 MW vermogen (zie overzicht) hebben allen en specifiek vermogen van rond de 0,35kW/m2.

Het specifieke vermogen geeft een indicatie voor welk windregime een windturbine geschikt is. Met een laag specifiek vermogen is een windturbine meer geschikt voor zwakkere windregimes en vice versa. Zoals alle windturbines van Goldwind hebben ook de nieuw aangekondigde windturbines een direct-drive aandrijfsysteem.

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd, Windturbines

Reacties zijn gesloten.