Google sluit voor 700 MW aan PPAs waarvan de grootste in Nederland

| 1 februari 2024

Vandaag heeft Google stroomafnamecontracten (PPAs)aangekondigd voor meer dan 700 megawatt aan schone energie. Hieronder vallen ook de voor Google grootste offshore windprojecten tot nu toe in Nederland.

De aangekondigde PPAs zullen bijdragen dat de activiteiten van Google in Nederland, Italië en Polen de komende jaren naar verwachting voor meer dan 90% koolstofvrij zijn en in België voor bijna 85%. Dit is een belangrijke stap in de richting van Google’s doel voor 2030. Het bedrijf wil haar datacenters en kantoorcampussen tegen 2030 op elk netwerk waar ze actief is 24/7 op koolstofvrije energie laten draaien, gemeten op uurbasis.

Nederland

Het internetbedrijf heeft voor in totaal 478 MW aan stroomafnameovereenkomsten getekend met Shell en met Eneco, eigenaren van de Crosswind & Ecowende joint ventures, met betrekking tot de twee offshore windparken Hollandse Kust Noord en Hollandse Kust West VI. Samen met de bestaande stroomafnameovereenkomsten die Google eerder in Nederland heeft getekend, zullen deze projecten Google’s Nederlandse datacenters en kantoren helpen om in 2024 op meer dan 90% koolstofvrije energie te draaien

Overige PPAs in Europa

Vandaag kondigde het bedrijf ook groene energiedeals aan in Italië, Polen en België.

In Italië heeft Google een 47 MW PPA gesloten met het Italiaanse energiebedrijf ERG Power Generation ter ondersteuning van een onshore windenergieproject. Met een duur van 20 jaar, is dit Google’s eerste langlopende PPA. De overeenkomst voorziet in de levering van de hernieuwbare energie en de garanties van oorsprong die geproduceerd worden door het Roccapalumba windpark, in de provincie Palermo (Sicilië). De bouw van dit windpark zal naar verwachting de komende weken afgerond worden en tegen het einde van het eerste kwartaal commercieel operationeel zijn.

Na de eerste stroomafnameovereenkomst in Polen vorig jaar, kondigt Google nu ook twee extra overeenkomsten aan met GoldenPeaks Capital voor 106 MW aan zonne-energiecapaciteit.

Tot slot kondigde Google twee nieuwe groene energiedeals aan in België, die volgens de huidige prognoses Google zullen helpen om in 2024 de datacenters en kantoren te laten werken op 85% koolstofvrije energie, gemeten op uurbasis.

Met Aspiravi heeft Google een PPA afgesloten waarbij het bedrijf jaarlijks 59,2 MW aan windenergie afneemt. Dit is het geïnstalleerd vermogen van 9 nieuwe windparken die Aspiravi in België bouwt en operationeel zullen zijn tegen eind 2024.

Daarnaast heeft Google ook een stroomafnamecontract van 25,2 MW gesloten met Luminus, voor duurzame energie van twee windparken in Henegouwen, samen met de bijbehorende garanties van oorsprong. Deze projecten zullen worden ontwikkeld in samenwerking met Activent Wallonie, dat de investering voor zijn rekening neemt. 51% zal in handen zijn van Luminus en de overige 49% van 5 Waalse intercommunales: CENEO, IEG, IPFBW, SOFILUX en IDEFIN. Bron: Google

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd, Windenergie

Reacties zijn gesloten.