GreenSpur Wind ontwikkelt generator zonder zeldzaam aardmetaal Neodymium

| 1 augustus 2022

Het Britse bedrijf GreenSpur heeft een nieuwe 15 MW generator ontwikkeld voor de offshore windindustrie op basis van de ‘Clean Earth’ permanente magneettechnologie van het Amerikaanse bedrijf Niron Magnetic. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van het zeldzame aardmetaal Neodymium. De nieuwe generator belooft een 56% reductie in massa en voldoet volgens het bedrijf aan de vereiste efficiëntiedoelstellingen.

Volgens een voorspelling van de Ocean Renewable Action Coalition (OREAC) kan in 2050 het offshore windenergievermogen 1.400 GW bereiken. Op dit moment worden permanente magneten voor stroomgeneratoren met behulp van het zeldzame aardmetaal Neodymium gemaakt. Neodymium is niet overal op de wereld beschikbaar en de prijsstabiliteit is laag. Ca. 80% van de wereldbehoefte komt uit China.

Potentiële leveringsbeperkingen van zeldzame aardmetalen in het algemeen en Neodymium in het bijzonder zou een groot risico vormen voor de haalbaarheid van het voorspelde vermogensniveau van offshore windenergie. Reden genoeg om naar een alternatief voor Neodymium te zoeken.

Het bedrijf Niron Magnetics in de VS is al lang bezig om een permanente magneet te ontwikkelen met materialen die Neodymium vervangen. Niron Magnetics noemt het de technologie van de ‘Clean Earth Magnet’. Daarbij wordt Neodymium vervangen door IJzer Nitride. Permanente magneten met IJzer Nitride bereiken t.o.v. conventionele op Neodymium gebaseerde magneten een hogere magnetisering bij lagere kosten.

Het Britse bedrijf GreenSpur Wind heeft nu in samenwerking met Niron Magnetics een generator met 15 MW vermogen ontwikkeld voor offshore windturbines met de ‘Clean Earth’ permanente magneten van Niron Magnetics. Eerdere versies daarvan waren nog veel te zwaar t.o.v. de huidige op Neodymium gebaseerde generatoren.

Getest door ORE Catapult

Bij een windturbine wordt het gewicht van de gondel in sterke mate bepaald door het gewicht van de generator. Een hoger gondelgewicht betekent dat de mast en het fundament sterker en daardoor duurder moeten zijn. De actuele versie van de nieuwe generator is qua gewicht en efficiency op het niveau van de huidige conventionele generatoren. Dit werd door tests bevestigd door ORE Catapult, het Technlogy Innovation and Research Center for Offshore Renewable Energy in Blyth, in het VK.

GreenSpur Wind richt zich nu op de commercialisering van de generator voor gebruik in de wind- en getijdenenergiemarkten. Het modulaire concept van de nieuwe generator van GreenSpur Wind omvat een vermogensbereik van 10 kW t/m 20 MW plus. De toegepaste innovaties worden beschermd door 11 internationale patenten. Bron: GreenSpur

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.