Huisman mag kraan leveren voor allereerste offshore windinstallatieschip in de VS

| 1 september 2020

© Dominion Energy

Het Amerikaanse energiebedrijf Dominion Energy heeft kraanspecialist Huisman geselecteerd om de kraan te leveren voor het eerste Jones Act-conforme offshore windinstallatieschip van de Verenigde Staten.

Huisman levert voor het installatieschip een kraan dat 2.200 ton zal kunnen hijsen. Het schip is naar verwachting in 2023 gereed.

De Jones Act is een federale wet die maritieme handel in de VS reguleert en vereist dat goederen die tussen Amerikaanse havens worden verzonden, worden vervoerd op schepen die zijn gebouwd, eigendom zijn van en worden beheerd door Amerikaanse staatsburgers of permanente inwoners.

Deze wet maakt het daardoor moeilijk om al bestaande installatieschepen uit Europa te gebruiken aangezien zij niet tussen de Amerikaanse havens en de bouwsite mogen varen met componenten. Bij het Block Island offshore windproject is overigens een manier gevonden om toch een schip uit Europa in te zetten, de Brave Tern van Fred. Olsen Windcarrier. De Brave Tern vervoerde de 5 nacelles vanuit Frankrijk naar de bouwsite. De torendelen en rotorbladen werden door Amerikaanse schepen aangevoerd en door de Brave Tern geïnstalleerd. Voor grotere projecten zou dit te duur worden.

De VS heeft een pipeline van meer dan 5 GW aan offshore windvermogen uitstaan. Dominion Energy geeft aan dat het verwacht dat het nieuwe windturbine installatieschip hier voor ingezet kan worden en daarmee de investering rechtvaardigt. Dominion Energy kondigde daarom in mei dit jaar aan dat het een consortium leidt dat een Jones Act-conform installatieschip zal bouwen. Het nieuwe schip zal vanuit uit de Hampton Roads-regio van Virginia worden ingezet, hierbij gebruik makend van een Amerikaanse bemanning.

Offshore windenergie maakt een essentieel onderdeel uit van de uitgebreide duurzame strategie van Dominion Energy om te voldoen aan de normen die zijn uiteengezet in de Virginia Clean Economy Act en om haar eigen doel te behalen om tegen 2050 netto geen CO2 uit te stoten.

In juni 2020 voltooide het bedrijf de installatie van het 12 MW Coastal Virginia Offshore Wind pilot project dat op ongeveer 44 kilometer voor de kust van Virginia Beach ligt. Het project bestaat uit 2 windturbines. Op dit moment worden er survey en geotechnische onderzoeken uitgevoerd in de site van het gelijknamige grootschalige project. Het project dat direct naast het bestaande project ligt zal uiteindelijk 2.600 MW aan vermogen zal hebben.

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.