In offshore windpark in aanbouw driftend vrachtschip geborgen

| 1 februari 2022
In offshore windpark in aanbouw op drift geraakte vrachtschip geborgen

Bron: KNRM

Boskalis heeft met succes het stuurloze schip Julietta D voor de kust van Zuid-Holland geborgen. Het schip was gisteren tijdens de storm Corrie in de problemen geraakt en op drift geraakt in het in aanbouw zijnde offshore windpark Hollandse Kust Zuid en raakte daarbij de jacket van het Beta platform.

De Julietta D lag voor anker voor de kust van IJmuiden maar kwam in de problemen toen het anker brak en vervolgens in aanvaring kwam met een ander schip. Na de aanvaring maakte de Julietta D water en zijn de bemanningsleden per helikopter geëvacueerd. Dit was een grootschalige actie van o.a. KNRM  en Kustwacht. Vervolgens dreef het schip stuurloos richting de kust van Scheveningen.

Offshore platform Hollandse Kust (zuid) Beta geraakt

Hierbij kwam het ook in het offshore windgebied Hollandse Kust Zuid terecht. In dit gebied bouwt netbeheerder TenneT twee platformen voor de aansluiting van windpark Hollandse Kust Zuid. Later in de middag is het op drift geraakte vrachtschip vermoedelijk tegen het Beta jacket gevaren. TenneT kon gisteren nog geen uitspraak doen over mogelijke schade of welke gevolgen dit heeft voor de oplevering van het transformatorplatform Hollandse Kust Zuid Beta. Bij het Beta platform waren gelukkig geen mensen aan het werk.

Berging

De Sovereign, een grote zeesleper van Boskalis, was gisteren rond 16:00 uur ter plaatse waarna niet veel later ook vier collega’s van Boskalis’ bergingsdivisie SMIT Salvage per helikopter aan boord werden gezet. Omstreeks 18:30 uur werd de eerste succesvolle sleepverbinding tot stand gebracht waarmee voorkomen kon worden dat het schip in de buurt van Monster op de kust zou lopen. De Julietta D is vervolgens uit voorzorg verder de zee op getrokken, in afwachting van een extra sleepboot. De sleepboot Multratug 18 van partner Multraship werd vervolgens rond 19:00 uur vastgemaakt maar door de zeer onstuimige omstandigheden moest deze verbinding helaas worden verbroken. Vandaag omstreeks 01:00 uur was de Manta, een tweede grote zeesleper van Boskalis, geladen met bergingsmateriaal en een aanvullend team van bergers op locatie, waarna na zonsopgang met succes een tweede sleepverbinding is gerealiseerd. Daarmee ligt de Julietta D goed vast en wordt het schip naar de haven van Rotterdam gesleept waar zij aan het begin van de middag wordt verwacht.

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.