Kamer: SNEL minder afhankelijk van Rusland zijn

| 1 augustus 2014

Uit een rondgang van Nu.nl blijkt dat de Tweede Kamer snel minder afhankelijk wil zijn van Rusland. De economische sancties tegen Rusland moeten aangegrepen worden om door te pakken.
.”We moeten heel snel onafhankelijk worden”, stelt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. “We komen er eindelijk achter dat energiepolitiek ook buitenland-, en veiligheidspolitiek is.”

Biedt dit meer kansen voor windenergie?

Michiel Servaes (PvdA): “We moeten absoluut dit moment aangrijpen om daar mee door te pakken.”

Gert Jan Segers (ChristenUnie): “We zijn nog steeds voor 30 procent van onze energie afhankelijk van Rusland. Dat geldt ook voor het midden-oosten. Wij financieren de meest verschrikkelijke regimes.”
De Europese Unie heeft samen met de VS en Japan economische sancties ingesteld tegen Rusland, naar aanleiding van de blijvende Russische betrokkenheid in Oost-Oekraïne. Deze sancties raken ook de energiesector.

Zo zal er niet meer met Rusland worden samengewerkt op het gebied van energietechnologie. De energieleveringscontracten worden vooralsnog ongemoeid gelaten.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma stelt dat de VVD eerdere voorstellen om de afhankelijkheid van Rusland te beperken heeft geblokkeerd. “Energiebeleid is veiligheidsbeleid, dat is een onontkoombare conclusie”, aldus Sjoerdsma. “Je wil niet afhankelijk zijn van Rusland, dat gewoon de kraan sluit als het zo uitkomt, waardoor heel Oost-Europa in de kou zit.”

De partijen pleiten voor ‘diversificatie’ van de aanvoerroutes van energie, oftewel de afhankelijkheid spreiden over andere landen.

tweedekamer

Klik hier voor het originele bericht

Tags: ,

Category: Bedrijven, Beleggen, Electriciteit, Groene energie, Windenergie

Reacties zijn gesloten.