Laatste kabel voor Hollandse Kust (zuid) netaansluiting bereikt eindbestemming

| 1 september 2021

Living Stone Bron: TenneT

Eind vorige week bereikte de laatste van in totaal vier zeekabels van elk 34 km zijn eindbestemming bij de jacketfundatie van het Hollandse Kust (zuid) offshore station. De kabels verbinden het windpark Hollandse Kust Zuid met het nieuwe landstation op de Maasvlakte.

Op ongeveer 18 km uit de kust van de provincie Zuid-Holland realiseert energiebedrijf Vattenfall het 1,5 GW offshore windpark Hollandse Kust Zuid met 140 Siemens Gamesa 11 MW windturbines. Netbeheerder TenneT is verantwoordelijk voor de offshore netaansluiting. Deze netaansluiting Hollandse Kust (zuid) bestaat uit twee van TenneT’s gestandaardiseerde 700 MW transformatorstations (Hollandse Kust (zuid) Alpha en Beta).

De jacket fundatie voor elk offshore station is al geplaatst. Vanuit elk station wordt de opgewekte stroom van de windturbines via twee 220 kV wisselstroomkabels naar land getransporteerd. Het consortium Van Oord – Hellenic Cables is gecontracteerd door TenneT om de verbinding te realiseren.

De vier offshore (export)kabels worden ingegraven in de bodem van de Noordzee. Voor de activiteiten werd het kabelschip Living Stone en de speciaal voor dit project door Van Oord ontwikkelde Deep Dig-It. Voor de eerste tien kilometer van het offshore kabeltracé werden deze kabels 5,5 meter in de zeebodem worden afgezonken om de drukke Rotterdamse “Maasmond” te kruisen.

Aan het eind van dit jaar zal de topside voor het Alpha-station geplaatst worden. De topside van het Beta-station zal naar verwachting begin volgend jaar volgen. Zodra de topsides op de jackets zijn gehesen, zullen de laatste systemen worden aangesloten, getest en in bedrijf genomen worden. TenneT heeft op land een nieuw 380 kV hoogspanningsstation gebouwd en breidt het hoogspanningsstation ‘Maasvlakte 380 kV’ uit. Vanuit dit hoogspanningsstation wordt de windenergie op zee ingevoerd in de Randstad 380 kV-ring Zuid van TenneT. Naar verwachting zal het windpark in 2023 volledig operationeel zijn. Bron: TenneT

Tags: , , , , ,

Category: Offshore Windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.