Ørsted gaat verdere samenwerking aan met 4 startups op het gebied van energieopslag

| 1 juni 2023

Offshore windontwikkelaar en exploitant Ørsted gaat met vier startups uit het Nederlandse Ørsted Propel programma een verdere samenwerking aan. Het gaat om vier innovaties op het gebied van energieopslag.

© Ørsted

Door deze innovaties verder te ondersteunen en technologieën te testen wil Ørsted bijdragen aan een Nederland dat volledig draait op groene energie.

Ørsted Propel is eind 2022 door Ørsted en Rockstart gelanceerd als onderdeel van de nieuwe Nederlandse Innovatie Hub voor duurzame energie. Begin dit jaar zijn uit meer dan honderdvijftig aanvragen acht startups geselecteerd om deel te nemen aan dit unieke open innovatieprogramma. Inmiddels hebben zij het programma succesvol doorlopen.

Ørsted blijft met vier startups samenwerken: phelas, RFC Power, suena en Geyser Batteries.

phelas

phelas zorgt ervoor dat zonne- en windenergie altijd beschikbaar is, ongeacht het weer. Aurora, hun innovatieve oplossing voor grootschalige energieopslag, maakt gebruik van een thermodynamisch proces om energie in vloeibare lucht op te slaan. Gezamenlijk wordt de haalbaarheid van een toepassing op commerciële schaal onderzocht.

RFC Power

RFC Power wil de goedkoopste vorm van langdurige energieopslag ontwikkelen om de overgang naar 100% hernieuwbare energie mogelijk te maken. Met behulp van een gepatenteerde hybride flowbatterij op basis van mangaan en schone groene waterstof ontwikkelt RFC Power langdurige energieopslag met een hoge efficiëntie, een lange levenscyclus en lage investeringskosten. In de komende periode wordt een proef opgezet met containers om de implementatie te testen.

suena

suena’s software “suena Autopilot” maakt de innovatieve near-real-time operationele optimalisatie van energieopslagsystemen mogelijk. Ook bevordert deze oplossing de handel in energieopslag door automatische communicatie met zowel de energiecentrales als de elektriciteitshandel. Het idee is om deze oplossing toe te passen bij de batterijopslag van Ørsted.

Geyser Batteries

Geyser Batteries gelooft dat de toekomst elektrisch is. Het team produceert veilige, high-cycling, kosteneffectieve power batterijen met minimale uitstoot van broeikasgassen. Samen met Ørsted worden er verschillende gebruikssituaties getest.

Het doel is om hen ondersteuning te bieden bij de marktintroductie van hun oplossingen voor energieopslag. Daarbij wordt vooral gekeken naar de mogelijkheid om technologische en commerciële risico’s te reduceren om zo de toepassing op grotere schaal te versnellen. De vier partijen kunnen allen op hun eigen wijze bijdragen aan een betere integratie van duurzame energie in het Nederlandse energiesysteem. Bron: Ørsted

Tags: , , , , , , , ,

Category: Energieopslag, Windenergie

Reacties zijn gesloten.