RVO: Nederland passeert 2023 doelstelling voor offshore wind

| 1 mei 2023

Bron: RVO

Nederland gaat de doelstelling van 4,5 GW aan offshore wind in 2023 ruimschoots halen. Dit blijkt uit een marktupdate over windenergie op zee van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De marktupdate presenteert een overzicht van de belangrijkste feiten en cijfers van de Nederlandse sector voor windenergie op zee.

In de Routekaart windenergie op zee 2023 werd een geïnstalleerd vermogen windenergie op zee van 4,5 GW aan het eind van 2023 beoogd. Volgens de marktupdate dat het RVO in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat liet schrijven, blijkt dat aan het eind van het jaar voor 4,7 GW aan geïnstalleerd vermogen in windparken op zee zal staan. Die voorzien in ongeveer 15,8% van de totale huidige elektriciteitsbehoefte in Nederland.  Bovendien zal de doelstelling ook binnen budget gerealiseerd worden.

Een aantal prestaties

  • Pre-bid kosten en risico’s voor offshore windontwikkelaars aanzienlijk verminderd dankzij de implementatie van een onestopshop-benadering.
  • Kostenbesparing van ongeveer 7 miljard euro voor Borssele I-IV (2016) en een daling in prijs per kilowattuur van € 0,17 naar het eerste subsidievrije windpark ter wereld: Hollandse Kust (zuid) I en II (2018).
  • Natuurinclusief ontwerp – milieuvriendelijke maatregelen geïntegreerd als basisvoorwaarde voor offshore wind ontwikkeling.
  • De capaciteit van individuele Nederlandse offshore windparken verzevenvoudigd, van 110 MW voor Egmond aan Zee in 2007 tot 760 MW voor Hollandse Kust (noord).
  • De aansluitingskosten voor offshore windparken zijn verminderd en de ontwikkelingstijd voor projecten is teruggebracht tot slechts 3-4 jaar (voorheen 7-10 jaar).

Lees het hele rapport HIER.

Nieuwe doelen

“Dankzij ons werk aan de Routekaart 2023 hebben we geleerd om dingen beter te doen. Ons huidige doel is om in 2030-2031 ongeveer 21 GW aan opgesteld vermogen windenergie op zee te behalen. Ook spreken we binnenkort nieuwe doelen af voor windenergie op zee voor 2035, 2040 en 2050 in het Nationaal Plan Energiesysteem,” aldus minister Rob Jetten van Klimaat en Energie.

Giles Dickson ontvangt marktupdate windenergie op zee

Emelie de Wagt, senior beleidsmedewerker wind op zee bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, overhandigde de marktupdate op dinsdag 25 april aan WindEurope CEO Giles Dickson tijdens het jaarlijkse WindEurope Annual Event, ditmaal in Kopenhagen, Denemarken.

Tags: , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.