RWE bevestigt Sofia EPCI contract met Van Oord

| 1 april 2021
Van Oord wint EPCI contract voor het Britse Sofia offshore windpark

WTIV Aeolus © Van Oord

RWE Renewables heeft Van Oord gecontracteerd voor de engineering, inkoop, bouw en de installatie (EPCI) van de monopile-fundaties en verbindingskabels voor het Britse offshore windpark Sofia.

Van Oord was in december 2020 al als voorkeursleverancier geselecteerd. Na de financiële investeringsbeslissing van RWE met betrekking tot het offshore windpark Sofia heeft Van Oord nu definitief een contract met RWE gesloten.

Grootste offshore windpark ter wereld

Het Sofia offshore windpark bevindt zich op de Doggersbank in het midden van de Noordzee, 195 kilometer uit de Britse noordoostkust. Met een opgesteld vermogen van 1,4 GW zal dit windpark straks het grootste ter wereld zijn. Siemens Gamesa levert 100 offshore windturbines van het in 2020 aangekondigde type SG 14-222 DD (14 MW vermogen, 222 m rotordiameter, Direct-Drive). Zoals eerder gemeld zullen de bouwwerkzaamheden op zee in 2023 beginnen. Eind 2026 zal het windpark volledig operationeel zijn.

Stokesley-kantoor in Teesside

Het project wordt uitgevoerd door Van Oord Offshore Wind UK vanuit het MPI Offshore kantoor in Stokesley, Teesside. Via MPI Offshore creëert Van Oord een logistieke hub als basis voor de omvangrijke werkzaamheden. Offshore installatieschip Aeolus wordt ingezet voor de installatie van de 100 extra lange monopile-fundaties zonder transitiestukken. De 350 kilometer aan verbindingskabels wordt geïnstalleerd door kabellegger Nexus. De productie van de fundaties en kabels wordt door Van Oord uitbesteed.

Arnoud Kuis, Managing Director Van Oord Offshore Wind: ‘Ons projectteam is druk bezig met de voorbereidingen voor dit fantastische offshore windproject. Nu het contract is ondertekend, kunnen we aan de slag met het ontwerp en kan ons projectteam in Stokesley beginnen. Het feit dat Tees Valley de status van Freeport krijgt, zal een extra stimulans betekenen voor de regionale ontwikkeling van de offshore windsector in dit gebied. In de komende periode gaan we actief aan de slag met de kansen die er voor de toeleveringsketen liggen en vacatures die beschikbaar komen. Daarbij zal het vooral gaan om goed opgeleid personeel.’

Tags: , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.