RWE introduceert innovatieve funderingstechnologie in Kaskasi OWP
Ontwikkelaar RWE Renewables gaat in het 342 MW Kaskasi offshore windpark in de Duitse Noordzee een innovatieve funderingstechnologie toepassen. Hierbij worden speciale kragen geïnstalleerd rond de monopile funderingen op zeebodemniveau. Het zogenaamde ‘collared monopile’ is ontworpen op basis van een RWE-patent en moet het structureel gedrag van de gehele constructie verbeteren.
Kaskasi offshore windpark is gelegen in de Duitse Noordzee, 35 kilometer ten noorden van het eiland Helgoland. In het park komen 38 Siemens Gamesa windturbines met een capaciteit van 9 MW te staan. Deze hebben een gezamenlijk vermogen van 342 MW. RWE nam in april dit jaar de investeringsbeslissing voor het project.
Betere draagkracht op moeilijke grond
Bij drie van de 38 turbines wordt de nieuwe technologie toegepast. Het gedetailleerde ontwerp is ontwikkeld door het Duitse civieltechnische bedrijf JBO op basis van het RWE-patent. De nieuwe technologie biedt extra ondersteuning voor laterale belasting, verhoogt het draagvermogen en verbetert de structurele integriteit van de gehele fundering, vooral op moeilijke grond.
Het Deense Bladt Industries is geselecteerd als fabrikant. DEME Offshore gaat de funderingstechnologie vervoeren vanaf Aalborg, Denemarken en installeren in het park. Als de monopiles op de juiste waterdiepte, tot 25 m, zijn geheid zal DEME Offshore de stalen kragen installeren. Het bedrijf zet hiervoor haar jack-up schip ‘Neptune’ in. De ruimte tussen de kraag en de monopile fundering wordt opgevuld met voegmateriaal (grouting) om een stabiele verbinding te creëren. RWE zal begeleidende tests uitvoeren om na te gaan of de kraag het constructieve gedrag verbetert in vergelijking met standaard monopiles.
Verwacht wordt dat de bouwactiviteiten in het derde kwartaal van 2021 begint en het windpark Kaskasi in de zomer van 2022 commercieel operationeel zal worden. Zodra alle windturbines volledig operationeel zijn, zal het windpark het equivalent van meer dan 400.000 woningen voorzien van groene stroom.
Category: Wereldwijd, Windenergie