RWE wint concessie voor Deens offshore windpark Thor in unieke tender
Het Deense energieagentschap (Energistyrelsen) heeft vandaag de winnaar bekend gemaakt van de concessie voor het offshore windproject Thor. Het energiebedrijf RWE mag dit offshore windpark gaan realiseren. Met een geplande capaciteit van ongeveer 1 GW zal Thor het tot dusver grootste offshore windpark van Denemarken zijn.
Samen in Thor Wind Farm I/S, hebben RWE AG, RWE Renewables GmbH en RWE Renewables Management UK Limited, de concessie voor offshore windpark Thor gewonnen. De winnaar werd vandaag beslist door middel van een loting.
Primeur: Betalen aan de staat
De reden hiervoor is dat verscheidene bieders aanboden het offshore windpark te bouwen met de grootst mogelijke capaciteit en tegen een minimumprijs van slechts 0,01 øre/kWh. Dit betekent dat dit het eerste offshore windpark ter wereld is dat wordt gebouwd met betalingen aan de staat. Wanneer de stroom wordt geproduceerd, zal de winnaar naar verwachting binnen enkele jaren DKK 2,8 miljard aan de Deense staat betalen. Een ander nieuw aspect is dat de netaansluiting in de biedprijs is inbegrepen (d.w.z. het transformatorstation op zee, inclusief het onderstation op het vasteland en de kabels tot aan het transmissienet in Idomlund).
“De aanbesteding voor het Thor Offshore Windpark is opnieuw een mijlpaal in de geschiedenis van de Deense offshore windenergie. Voor de allereerste keer moet de staat worden betaald voor de vergunning om een offshore windpark op te richten. De concurrerende prijs in de aanbesteding is nog indrukwekkender omdat de winnende bieder voor het eerst ook moet betalen voor de aanlandingskabels en de netaansluiting. Dit is veelbelovend voor toekomstige aanbestedingsprocedures voor offshore windenergie en voor de groene transitie,” – Kristoffer Böttzauw, directeur-generaal van het Deense energieagentschap
De loting vond eerder vandaag plaats en werd gecontroleerd door een onafhankelijke auditor en de juridisch adviseur van de Deense staat om ervoor te zorgen dat de loting in overeenstemming was met de voorwaarden voor overheidsopdrachten. Bovendien namen de inschrijvers voor wie was geloot, ook deel om volledige transparantie te garanderen.
Het Deense Energieagentschap verwacht de winnaar van de concessie zeer binnenkort uit te nodigen voor een vergadering om het toekomstige proces te bespreken. Het Deense Energieagentschap verwacht de concessieovereenkomst met Thor Wind Farm I/S binnen 4-6 weken te kunnen ondertekenen.
Sven Utermöhlen, CEO Wind Offshore van RWE Renewables, legt uit: “We kijken ernaar uit om met de Deense regering en alle andere belanghebbenden samen te werken om ons nieuwe offshore windontwikkelingsproject vooruit te helpen. In de komende maanden zullen we ons voorbereiden op de vergunningsaanvraag en ons richten op het bodemonderzoek.”
Verwacht wordt dat het Thor Offshore Windpark vanaf ongeveer 2026 elektriciteit zal produceren. Met de verwachte elektriciteitsprijzen wordt verwacht dat de winnende inschrijver de staat over zeer weinig jaren 2,8 miljard DKK zal hebben betaald (zie figuur 1). Daarna zullen er in de praktijk geen financiële transacties meer plaatsvinden tussen de staat en de winnende inschrijver, en zal het windmolenpark voor de rest van zijn verwachte levensduur van 30 jaar worden geëxploiteerd op zuiver commerciële voorwaarden, zonder steun.
Offshore windpark Thor
Thor komt minimaal 22 km uit de kust van Thorsminde aan de westkust van Jutland te liggen. Het is het eerste van drie offshore windparken waartoe is besloten als onderdeel van de Energieovereenkomst 2018. Het windpark zal uiterlijk eind 2027 gereed en op het net zijn aangesloten. Thor zal dan genoeg groene stroom kunnen produceren om het equivalent van ongeveer 1,4 miljoen Deense huishoudens te leveren. De vergunning geldt voor 30 jaar, met een optie voor een verlenging met vijf jaar. De totale investeringskosten voor Thor zijn geraamd op ongeveer 15,5 miljard DKK.
Bijdrage aan offshore wind-doelstelling RWE
RWE exploiteert momenteel 17 offshore windparken in vijf landen en is bezig met de ontwikkeling en bouw van enkele van de meest geavanceerde offshore windparken ter wereld. In Denemarken heeft RWE 20 % aandeel in het 207 MW offshore project Rødsand 2, dat gelegen is ten zuiden van het Deense eiland Lolland, ongeveer 10 kilometer ten zuidoosten van Rødbyhavn.
De gunning van dit windproject draagt bij aan RWE’s ambitie om, als onderdeel van haar investerings- en groeiplan ‘Growing Green’, tegen 2030 haar wereldwijde offshore windcapaciteit verdrievoudigen van 2,4 tot 8 gigawatt. Bron: RWE
Category: Wereldwijd