Strijd tussen GE en SGRE om patent

| 1 februari 2021

Eind december j.l. diende GE (General Electric) in het VK bij het Hooggerechtshof van Engeland en Wales een juridische klacht in tegen de Engelse dochter van SGRE (Siemens Gamesa Renewable Energy Ltd.). De klacht heeft betrekking op het Britse deel van het patent EP 1 590 567 en bepaalde offshore windturbines. Volgens GE respecteert SGRE niet de door GE gepatenteerde oplossing. De klacht is een volgende in een reeks van klachten heen en weer.

GE heeft al medio 2020 in de VS een soortgelijke klacht tegen SGRE ingediend bij de International Trade Commission (ICT) in de VS. Het patent in kwestie heeft betrekking op GE’s  ‘Low Voltage Ride Through’. Het heeft betrekking op het volgende probleem: hoe kan een windturbine met het E-net verbonden blijven wanneer de netspanning plotseling drastisch daalt? Bij de oplossing van GE wordt ter compensatie van het netspanningsverlies de elektrische energie gebruikt in de accu’s van het pitch systeem.

De juridische klacht die GE op 29 december in het VK indiende is hier een uitbreiding van. Met de klacht probeert GE twee grote offshore windparkprojecten in het VK te blokkeren waarvoor SGRE leverancier van de windturbines is: East Anglia Three en Hornsea Two, met een gezamenlijke leveringswaarde van 3,9 miljard Euro.

Het patent van GE  is internationaal geldig en verloopt pas over 2 – 3 jaar. Behalve in de VS en het VK kan GE haar intellectuele eigendomsrechten ook nog in andere landen opeisen waar SGRE een goede markpositie heeft zoals in Duitsland, Frankrijk, Ierland, Spanje, en Zweden. Opmerkelijk is dat GE haar patentrechten in Nederland en België nooit via rechtsprocedures geclaimd heeft. In beide landen zijn nota bene meer dan 400 windturbines van SGRE geplaatst, zoals in de windparken Borssele 1&2, Gemini, Fryslan, Westermeerwind, Rentel en Seamade.

De twee turbineleveranciers zijn al een tijdje heen en weer klachten over inbreuk op octrooien aan het indienen. In september 2020 diende SGRE in navolging van de eerdere klacht van GE zelf ook een klacht in tegen GE in de VS. In de klacht beweert Siemens Gamesa dat GE’s offshore windturbine Haliade-X inbreuk maakt op de offshore Direct Drive-technologieoctrooien van Siemens Gamesa. Bron: Renewables Now

 

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.