Van Oord’s nieuwe installatieschip krijgt Huisman Leg Encircling Crane

| 1 november 2021
Van Oord's nieuwe installatieschip krijgt Huisman's grootste Leg Encircling Crane

Bron: Huisman

Van Oord heeft Huisman een order gegund voor de levering van een Leg Encircling Crane voor haar nieuwe offshore installatieschip. Deze zal de grootste Leg Encircling Crane zijn die Huisman tot nu toe heeft ontwikkeld met betrekking tot hijscapaciteit, gieklengte, geïnstalleerd vermogen en technische kenmerken.

De werkzaamheden voor Huisman bestaan uit het ontwerp, de engineering en de bouw van de kraan in haar productiefaciliteit in Zhangzhou, China. De kraan zal worden geleverd en geïntegreerd in nauwe samenwerking met de ontwerper van het schip, Knud E Hansen, op de Yantai CIMC Raffles Shipyard in China. Dit staat gepland voor 2023.

Leg Encircling Crane

De Huisman Leg Encircling Crane (LEC) heeft een lichte maar robuuste ontwerp en is speciaal ontworpen voor het gebruik aan boord van jack-up schepen en is geschikt voor de installatie van steeds grotere windturbines. De kraan heeft een geringe uitzwaai aan de achterzijde waardoor optimaal gebruik gemaakt kan worden van de vrije dekruimte. De LEC heeft een volledig elektrisch aangedreven systeem, wat resulteert in een hoge positioneringsnauwkeurigheid, minder onderhoud en laag energieverbruik, aldus het bedrijf.

Voor dit project zal Huisman dezelfde robuuste en bewezen technologie op aandrijfsystemen en zwenklagers toepassen als is gebruikt voor de LEC’s die het bedrijf al eerder aan de offshore windmarkt heeft geleverd, bijvoorbeeld aan Van Oord’s Aeolus. Andere orders die dit jaar zijn geplaatst voor een Huisman LEC zijn bijvoorbeeld voor de nieuwbouw voor Eneti en OIM Wind en om de hefcapaciteit van DEME’s Sea Installer te upgraden.

Pieter van Oord, CEO van Van Oord: “Deze investering bereidt ons voor op de schaalvergroting in de offshore windindustrie en stelt ons in staat onze leidende positie te behouden. De door Huisman te leveren kraan zal ons ondersteunen om dat doel te bereiken.”

David Roodenburg, CEO van Huisman: “Wij zijn erg trots op deze order van Van Oord, die al sinds 2002 een koploper is in de offshore windindustrie. Wij staan volledig achter hun ambitie om van offshore wind een meer concurrerende energiebron te maken en zijn dankbaar voor hun vertrouwen in ons om onze grootste LEC tot nu toe te bouwen. Met dit contract kunnen we voortbouwen op het succes van de 1.600mt LEC voor de Aeolus en opnieuw onze inzet tonen om te werken aan voortdurende productverbetering en nieuwe technische oplossingen.” Bron: Huisman

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.