Laatste turbine van Windpark Koningspleij produceert eerste stroom

| 1 februari 2023
Laatste turbine van Windpark Koningspleij produceert eerste stroom

© Pure Energie

De laatste windturbine in Windpark Koningspleij in Arnhem heeft onlangs de eerste stroom geproduceerd. Zodra deze volledig draait, zal de turbine samen met drie andere windturbines bijdragen aan een jaarlijkse opwekking van naar verwachting 34 miljoen kWh.

Deze vierde windturbine werd begin december volledig opgebouwd en begon in januari een testfase. In de testfase zal de windturbine tien dagen onafgebroken draaien en worden systemen uitvoerig getest. Inmiddels is de eerste kilowattuur (kWh) opgewekt, de eerste van de 8,5 miljoen die deze jaarlijks ongeveer zal produceren. Als deze testfase succesvol is afgerond, vindt er een eindinspectie plaats en wordt bij een positief resultaat de turbine overgedragen aan de afdeling beheer van  eigenaar Pure Energie.

Windpark Koningspleij

Windpark Koningspleij bestaat in totaal uit vier windturbines op en nabij Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. De turbines werden geleverd door Enercon. Ze zijn van het type E-115 EP3 met een tiphoogte van 177,5 m en een rotordiameter van 115.7 m.

Drie hiervan zijn in het bezit van Rijn en IJssel Energiecoöperatie en Prowind en werden eerder in 2022 al gebouwd. Maar liefst 566 omwonenden zijn via deze coöperatie gedeeltelijk eigenaar van de drie windmolens. De vierde windturbine, en de enige die op het IPKW terrein staat, is van Pure Energie.

Naar verwachting wordt er dankzij Windpark Koningspleij 34 miljoen kWh opgewekt per jaar. Dit is net zoveel als ruim 5% van het Arnhemse elektriciteitsgebruik in 2021.

Lokale participatie

De directe omgeving is op verschillende manieren betrokken bij het project. Zo werd onder andere gewerkt met het lokale bedrijf Dykerhoff Basal Betonmortel voor de bouw van de fundatie.

Daarnaast krijgen omwonenden door middel van een omgevingsfonds jaarlijks de beschikking over een budget waarmee zij de leefbaarheid van de stad, het dorp of de wijk kunnen verbeteren. Voor een periode van 15 jaar gaat van elke door het windpark opgewekte megawattuur, €0,50 naar het omgevingsfonds. Bron: Pure Energie

Tags: , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.