Alfen levert 12 MW energieopslagsysteem voor Fins onshore windpark

| 2 juni 2022
Alfen levert energieopslagsysteem voor Fins onshore windpark

EPV’s windpark in Torkkola, Vaasa. Foto:Christoffer Björklund

Alfen, de Nederlandse specialist in energieopslagoplossingen, gaat een energieopslagsysteem bouwen voor het Teuva windpark in Finland. Het batterijsysteem zal 12MW aan vermogen en 12MWh aan energiecapaciteit bieden en is daarmee het op twee na grootste energieopslagsysteem van Finland.

Het Teuva windpark is een project van het Finse energiebedrijf EPV Energy. Het windpark wordt gebouwd in het Paskoonharju district in Teuva, in het zuidwesten van Finland en zal bestaan uit 23 windturbines met een totaal geïnstalleerd vermogen van 124 MW.

Naarmate meer elektriciteit uit hernieuwbare energie wordt geproduceerd, is er behoefte aan opslag. Verschillende oplossingen voor energieopslag ondersteunen en zorgen voor flexibiliteit in het elektriciteitssysteem. Op 21 april 2022 ondertekenden EPV Energy en Alfen het contract voor de levering van het energieopslagsysteem.

Battery Elements

Het nieuwe energieopslagsysteem in Teuva zal gebruik maken van de nieuwste batterijtechnologie van Alfen: TheBattery Elements is een nieuw industrieel en modulair ontwerp voor >1MW energieopslagoplossingen. De batterijen worden geleverd in kleinere, meer flexibele outdoor bouwstenen in plaats van de traditionele grote zeecontainers. De modules zijn een efficiëntere manier om de capaciteit, ook voor grootschalige projecten, af te stemmen op de behoeften van de klant.

Alfen biedt ook een end-to-end oplossing inclusief lokale netinpassing en netwerkintegratie.

Balancering van het elektriciteitssysteem

“Het batterijopslagsysteem van Alfen zal meer flexibiliteit mogelijk maken en de broodnodige snelle capaciteit bieden voor de balancering van het energiesysteem”, zegt Niko Toppari, algemeen directeur van EPV Akkuhybridi Oy. “Als er bijvoorbeeld een grote storing op het elektriciteitsnet optreedt of een energiebron onverwacht van het net wordt gehaald, zal het batterij-energieopslagsysteem de balans van het elektriciteitssysteem veiligstellen.

Wat echt nieuw en innovatief is aan dit project, is dat deze Alfen batterij ook kan worden gebruikt om het windmolenpark te ‘black starten’. Bij een stroomstoring kan het windpark weer opgestart worden met energie uit de batterijen van Alfen. Op deze manier zal het nieuwe batterijsysteem dienen als een sterk risicobeheersingsinstrument in de productieportefeuille van EPV Energy.”

“We zijn er trots op dat EPV ons heeft geselecteerd om zowel het smart grid als onze energieopslagsystemen met deze innovatieve toepassingen voor dit project te leveren”, zegt Yves Vercammen, Business Development Director voor Alfen’s energieopslagoplossingen. “Enkele jaren geleden hebben we het Finse bedrijf Elkamo overgenomen om onze positie in smart gridoplossingen in de Nordics te versterken en de basis te leggen voor dit soort projecten in de Scandinavische markt. Via onze dochteronderneming in Finland kunnen we lokaal de beste service bieden en onze samenwerking met EPV in de toekomst verder versterken.”

Planning

Er is al een start gemaakt met de bouw van de fundering voor het systeem in het windpark. De componenten zullen in de late herfst van dit jaar aankomen op de installatielocatie. Na installatie worden deze aangesloten op het bestaande onderstation. Wanneer het systeem in het voorjaar van 2023 wordt opgeleverd, zal deze verschillende innovatieve toepassingen mogelijk maken, zoals een black start-functie. De opslagfaciliteit voor elektrische energie zal worden bestuurd vanuit EPV Energy’s het operations centrum. Bron: Alfen

Tags: , , , ,

Category: Energieopslag, Wereldwijd, Windenergie

Reacties zijn gesloten.