Ballast Nedam rondt werkzaamheden voor Windplanblauw af

| 2 oktober 2023

Aannemer Ballast Nedam heeft de werkzaamheden voor project Windplanblauw afgerond en het project overgedragen aan de opdrachtgever SwifterwinT en Vattenfall.

© Ballast Nedam

Windplanblauw is een repowering project in de gemeenten Dronten en Lelystad waarbij 74 oude windturbines worden vervangen door 61 nieuwe en krachtigere windturbines, waarvan er 24 buitendijks in het IJsselmeer en 37 op het land. De 24 windturbines in het water zijn onshore windturbines van het type GE Cypress 5,5 MW. Deze gaan per stuk ongeveer 6 MW aan stroom opleveren: 5,4 megawatt extra stroom ten opzichte van de oude turbines van het Irene Vorrinkpark.

Ballast Nedam heeft de fundaties van de 24 turbines in het IJsselmeer ontworpen en gerealiseerd en de parkbekabeling aangelegd.

Unieke kofferdamconstructie

Voor dit project ontwikkelde Ballast Nedam een unieke oplossing voor de plaatsing van landturbines op water, door de bovenbouw van de fundatieoplossing -die normaal gesproken op het land wordt toegepast- te combineren met de onderbouw van een maritieme oplossing. Dit zorgt voor een kofferdamconstructie die de basis vormt voor de turbinefundaties. Zo passen we met deze unieke kofferdamconstructie een bewezen techniek toe.

Op land zijn de installatiewerkzaamheden van de windturbines, type V162-5.6 MW, eind 2022 al afgerond. In totaal heeft het windpark een opgesteld vermogen van ruim 335 MW.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.