BestWatt richt zich op volledige duurzame energieopwekking en eigen gebruik bij bedrijven & agrariërs

| 2 juli 2020

© BestWatt

BestWatt heeft een oplossing bedacht voor (agrarische) bedrijven om volledig in de eigen energiebehoefte te voorzien. Hierbij wordt een lokale energievoorziening, gebaseerd op zon, wind en opslag, zo ingericht dat het ook volledig lokaal verbruikt kan worden.

De energietransitie in Nederland vereist een steeds groter aandeel van duurzame energie opwekking. Wind- en zonne-energie spelen hierin een grote rol. Naast grote windparken en zonnevelden worden ook steeds meer grote bedrijfspanden voorzien van zonnepanelen.

Dit stelt eisen aan het bestaande netwerk aangezien de instroom van zonne-energie en windenergie niet op elk moment van de dag hetzelfde is en er peak-momenten kunnen ontstaan. Dit wordt nu al door netbeheerders gevoeld.

Onder het motto van ‘lokaal opwekken, lokaal verbruiken’ wil BestWatt een oplossing bieden waarbij het niet nodig is om terug te leveren aan het elektriciteitsnet maar waarbij de energieoplossing in eigen beheer wordt geregeld. Er wordt hierbij gekeken naar hoeveel opgewekt moet worden en niet zozeer naar hoeveel er kan worden opgewekt. Dit wordt volgens BestWatt ook interessanter als de huidige salderingsregelingen vanaf 2023 worden afgebouwd.

Zon, wind & opslag
Zonnepanelen vormen de basis maar worden aangevuld door windturbines. Bij dit laatste gaat het om kleine turbines met een ashoogte van 15 m tot 30 m, afhankelijk van de omstandigheden in landschap en/of bebouwing. Om opwekking en verbruik zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen is energieopslag nodig. Naast zoutwater of lithium ion accu’s zijn hier meerder mogelijkheden voor.

Aangezien de mogelijkheden, eisen en omstandigheden per locatie verschillen kan per project bekeken worden hoe deze het best ingevuld kan worden. BestWatt is een initiatief van Bettink Service Team, recentelijk veranderd in Rengineers.

Binnenkort komt Windenergie-nieuws.nl met een serie artikelen over kleine turbines en de verschillende mogelijkheden. Hou de website in de gaten of schrijf je in op de nieuwsbrief.

Tags: , , , , , ,

Category: Kleine Windmolens, Windenergie

Reacties zijn gesloten.