Bijna half miljoen GWO-opgeleide werknemers nodig voor wereldwijde windsector tussen 2021-2025
Wereldwijde gestandaardiseerde training is de sleutel tot het waarborgen van de gezondheid en veiligheid van het personeel en het waarborgen van de duurzaamheid en vergunning van de windindustrie om in de energietransitie te opereren.
Uit een nieuw gezamenlijk rapport van de Global Wind Energy Council (GWEC) en Global Wind Organization (GWO) in samenwerking met de Renewables Consulting Group (RCG) blijkt dat er 480.000 mensen wereldwijd moeten worden getraind volgens GWO-normen in de komende vijf jaar om op een veilige manier te voldoen aan de wereldwijde vraag van de windenergiemarkt.
Momenteel heeft de GWO-trainingsmarkt, die wordt beschouwd als de wereldwijde standaard voor training van windpersoneel, de capaciteit om de trainingsbehoeften van 150.000 werknemers tegen eind 2021 en 200.000 tegen eind 2022 te ondersteunen. Maar het gister verschenen rapport ‘The Global Wind Workforce Outlook 2021- 2025′ constateert dat er minstens 280.000 meer opgeleide werknemers nodig zijn om de voorspelde 490 GW aan nieuwe windenergiecapaciteit te installeren die de komende vijf jaar online komt.
Grootste deel nodig voor onshore wind
Deze werknemers zullen moeten worden opgeleid om ’s werelds groeiende onshore en offshore windvloot te bouwen, installeren, exploiteren en onderhouden. Van de 480.000 GWO-opgeleide werknemers die wereldwijd nodig zijn, zullen 308.000 worden ingezet om onshore windprojecten te bouwen en te onderhouden en zijn er 172.000 nodig voor offshore wind.
Tekst gaat verder onder afbeelding

Bijschrift: Voorspelling capaciteit installaties en aantal mensen dat nieuwe opleiding nodig heeft (2021-25)
Grotendeel vraag afkomstig uit 10 landen
Meer dan 70% van de nieuwe wereldwijde vraag naar opleiding van arbeidskrachten zal afkomstig zijn van de 10 markten die in het rapport worden geanalyseerd, waaronder: Brazilië, China, Japan, India, Mexico, Marokko, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten van Amerika en Vietnam. De in het rapport geanalyseerde markten zijn geselecteerd op regionale diversiteit, evenals op de grootste onshore windmarkten wereldwijd, snelgroeiende markten voor onshore en offshore wind, en opkomende windmarkten.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Fractie van alle benodigde workforce
De genoemde 480.000 werknemers vertegenwoordigen slechts een fractie van de banen die beschikbaar zijn in de groeiende windindustrie. Zo hebben deze geen betrekking op banen in inkoop, productie (het meest arbeidsintensieve segment) en transport.
Garantie veiligheid en gezondheid van werknemers
Ben Backwell, CEO van GWEC: “De windindustrie moet de komende tien jaar in een ongekend tempo opschalen om de wereld op schema te krijgen om het netto nulpunt te bereiken. Als de ambitie wordt opgeschaald tot wat het moet zijn – drie of vier keer de huidige marktprognoses – zullen de opleidingseisen voor het personeel veel hoger zijn dan in dit rapport is gevonden. Om deze uitdaging aan te gaan, moeten we ons nu voorbereiden op het personeel van de toekomst, en dit betekent dat honderdduizenden werknemers over de hele wereld moeten worden opgeleid om deel uit te maken van een van de snelst groeiende industrieën. Maar we moeten ervoor zorgen dat dit personeel wordt opgeleid volgens de hoogste wereldwijde normen om de gezondheid en veiligheid van iedereen te garanderen.”
Jakob Lau Holst, CEO van GWO voegt hieraan toe: “Het hebben van GWO-normen voor veiligheidstraining is een van de meest efficiënte manieren om ervoor te zorgen dat ons personeel veilig blijft en dat we de mensen hebben die we nodig hebben om de wereldwijde energietransitie te versnellen.”
Ed Maxwell, Principal bij de Renewables Consulting Group, zei: “Door historische trainingsgegevens, onshore en offshore installatiecapaciteitsvoorspellingen, belangrijke marktinzichten en ons diepgaande kennis van gezondheid en veiligheid in de wereldwijde windindustrie te combineren, zijn we in staat geweest om nauwkeurig de toekomstige vraag naar GWO-geschoold personeel in de komende vijf jaar – een kritieke periode op weg naar netto nul, te modelleren. Het model – en de gepresenteerde prognoses – zullen regelmatig worden verfijnd naarmate er meer gegevens beschikbaar komen en het tempo van de capaciteitsgroei versnelt.”
Tweede rapport door GWO en GWEC
In 2019 werkten GWO en GEWEC samen (met RCG) om het belang van veiligheid, training en het creëren van banen te benadrukken voor de inzet van windenergie en de wereldwijde energietransitie. De eerste output van deze samenwerking, ‘Powering the Future: Global Offshore Wind Workforce Outlook 2020-2024‘, werd gepubliceerd in april 2020 en leverde een kwantitatieve analyse op van hoeveel mensen een industriestandaard GWO-training nodig zouden hebben in zes doelmarkten. Het rapport concludeerde dat een GWO-getraind personeelsbestand van 77.000 mensen nodig zijn voor het bouwen en exploiteren van geprojecteerde installaties in de zes target markten tegen 2024. Bron: GWEC
Category: Wereldwijd, Windenergie