Bouw windpark Eemshaven Zuidoost gereed

| 2 december 2021

Bouw windpark Eemshaven Zuidoost gereed De bouw van Windpark Eemshaven Zuidoost is gereed, zo meldde Green Trust op 1 december. Dit is het eerste project ter wereld waar bij de installatie van de Enercon turbines gebruik is gemaakt van een zelf-klimmende kraan.

Windpark Eemshaven Zuidoost bestaat uit vier Enercon windturbines bij Eemshaven, in het Noorden van Nederland. De turbines hebben een rotordiameter van 136 m en een vermogen per turbine van 4,5 MW. Het  totaalvermogen is 18 MW. Naar verwachting zal het park groene stroom gaan leveren voor het equivalent van zo’n 14.000 huishoudens. In opdracht van V.O.F. Zuid Oost biedt Green Trust ondersteuning in de contractering, aanbesteding en de bouw. In 2019 is de bouw gestart van het windpark.

Zelf-klimmende kraan

Voor drie van de vier windturbines is gebruik gemaakt van de zelf-klimmende kraan, type LCC140, een Lagerwey- ontwerp. De Lagerwey Climbing Crane (LCC) is ’s werelds eerste zelfstandig klimmende kraan voor de bouw van windturbines. De kraan is bedacht en ontwikkeld door Lagerwey om steeds hogere windturbines te kunnen bouwen op gebruikelijke maar ook op wat meer uitdagende locaties. De beperkte omvang, het eenvoudige transport en de snelle opbouwtijd van de kraan leveren vele voordelen op voor de bouw van windturbines. De kraan heeft een kleinere permanente kraanopstelplaats nodig ten opzichte van het gebruik van conventionele kraantypes.

De kraan kan door middel van een verpinning-systeem omhoogklimmen. De connectie van de zelf-klimmende kraan met de toren vermindert de kans op instabiliteit van de kraan bij hijswerkzaamheden. Dit moet het werken met de kraan veiliger maken. De voor de LCC140 speciaal ontwikkelde “Blade-beam” maakt het mogelijk om bladen te hijsen zonder gebruik te moeten maken van stuurlijnen. Dit maakt het hijsen van de bladen veel beheersbaarder en ook mogelijk op kleine locaties waar het gebruik van stuurlijnen niet mogelijk is.

Het windpark wordt eind van dit jaar overgedragen aan de eigenaar. Green Trust blijft wel betrokken en het windpark beheren. Bron: Greentrust

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.