Chubu Electric Power wordt nieuwe partner in Ecowende

| 2 februari 2024

Eneco heeft een akkoord gesloten met het Japanse Chubu Electric Power voor de verkoop van een belang van 30 procent in Ecowende, een samenwerkingsverband tussen Eneco en Shell dat een windpark met 760 MW geïnstalleerd vermogen wil realiseren op zo’n 53 kilometer voor de kust ter hoogte van IJmuiden.

Nu bezit Eneco nog 40 procent van Ecowende. Na de transactie is dat 10 procent. Chubu heeft dan 30 procent in handen. Shell behoudt zijn aandeel van 60%.

Ecowende won in december 2022 de aanbesteding voor het windpark Hollandse Kust West (kavel VI). Dat park wordt in harmonie met de natuur gebouwd. Volgens de planning zal het windpark in 2026 in gebruik worden genomen.

Eneco wil de opbrengst van de verkoop investeren in andere duurzame energieprojecten en zo de energietransitie versnellen.

As Tempelman (CEO Eneco): “Chubu is een strategische partner van Eneco en met de verkoop van een deel van ons belang in Ecowende intensiveren we onze samenwerking. De opbrengsten worden gebruikt om nieuwe investeringen in duurzame energieprojecten mogelijk te maken. Zo blijven we bijdragen aan het versnellen van de energietransitie en komt het einddoel van ons One Planet Plan, om in 2035 samen met onze klanten klimaatneutraal te zijn, dichterbij.”

Het Japanse energiebedrijf Chubu is sinds 2020 aandeelhouder van Eneco. De onderneming heeft 20 procent van Eneco in handen, Mitsubishi Corporation bezit de overige aandelen. Voor Chubu is de investering in Ecowende de eerste directe investering in een windpark op zee buiten thuisland Japan. Het bedrijf hoopt de ervaringen van Ecowende met allerlei ecologische innovaties ook in te kunnen zetten bij de eigen ontwikkeling van windparken op zee in Japan en andere landen.

Hiroki Sato (Senior Managing Executive Officer & CEO Global Business division Chubu): “Dit is een belangrijke stap voor ons waarmee we de samenwerking met Eneco en Shell versterken. Het belangrijkste concept van dit project is ecologische innovatie en dat is uniek voor een windpark, waar dan ook. Ecowende zal de gevolgen van de bouw en exploitatie van het windpark op de natuur en op beschermde soorten minimaliseren. Ik ben ervan overtuigd dat het concept van ecologische innovatie in de nabije toekomst wereldwijd de algemene trend zal worden, waaronder in Japan en Azië.”

De transactie moet nog door de relevante (mededingings)autoriteiten worden goedgekeurd voordat die kan worden afgerond. Die afronding wordt in het tweede kwartaal van 2024 verwacht. Bron: Eneco

Tags: , , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.