DEME lanceert eerste serviceschip voor offshore windparken

| 2 oktober 2020

© DEME

De Belgische maritieme aannemer DEME lanceerde op 1 oktober 2020 haar allereerste windpark Service Operation Vessel (SOV). Het schip, genaamd ‘Groene Wind’, werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Nederlandse Vuyk Engineering Rotterdam en onderzoeksinstituut MARIN. Het schip wordt in 2021 opgeleverd.

DEME lanceerde de SOV op de CEMRE-scheepswerf in Yalova, Turkije. DEME’s eigen nieuwbouwteam werkte nauw samen met Vuyk Engineering Rotterdam en onderzoeksinstituut MARIN.

Groene wind
Het ontwerp voor de SOV maakt gebruik van Small Waterplane Area Twin Hull (SWATH)-technologie, waarvan bekend is dat het minimale bewegingen biedt, zelfs op volle zee. DP2-technologie zorgt ervoor dat het schip zijn positie in ruwe zee omstandigheden kan behouden, maar tegelijkertijd met een lager brandstofverbruik. Een reductie tot 50% kan worden bereikt in vergelijking met een monohull SOV, meldt DEME. Hiermee zouden de kosten van het onderhoud van windparken verder worden verlaagd.

‘Groene Wind’ heeft een lengte van 60 meter. De SOV worden uitgerust met een beweging gecompenseerde gangway en dochtervaartuigen om technici veilig naar de windturbines over te brengen. Het is ook ontworpen volgens de nieuwste comfortnormen, waardoor het schip een offshore-basis kan zijn voor maximaal 24 technici en een nautische bemanning.

Milieuoverwegingen maken een integraal onderdeel uit van het ontwerp van het schip. Zo omvat het een systeem voor terugwinning van afvalwarmte en een Clean Design-notatie.

Totaalpakket aan diensten voor de offshore windindustrie
Met de toevoeging van de SOV aan de vloot kan DEME nu het totale dienstenpakket aanbieden aan de offshore windindustrie – van installatie tot en met onderhoud.

‘Groene Wind’ moet in 2021 worden opgeleverd en zal rechtstreeks worden gecharterd aan Siemens Gamesa Renewable Energy voor het onderhoud van de Belgische offshore windparken Rentel en Mermaid & Seastar (bekend als SeaMade). Volgens DEME is het de eerste DP2, dubbelwandige SOV ter wereld en de eerste die drie verschillende windmolenparken bedient.

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.