DEME verwelkomt next generation offshore installatieschip Orion

| 2 mei 2022
DEME’s next generation offshore installatieschip ‘Orion’ voegt zich bij de vloot

Bron: DEME

DEME heeft haar nieuwe offshore installatieschip ‘Orion’ afgelopen week aan haar vloot toegevoegd. Het schip is gemaakt om de toekomstige generatie offshore windturbines en funderingen aan te kunnen. 

De Orion werd afgelopen vrijdag in Vlissingen ceremonieel gedoopt door Amélie Michel, echtgenote van de heer Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad.

De ‘Orion’ is uitgerust met een krachtige Liebherr HLC 295000 kraan van 5.000 ton en is ontworpen om de enorme turbines en funderingen van de toekomst aan te kunnen. Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW en een lengte van 216.5 m heeft het schip een groot vrij dek en een maximaal laadvermogen, zodat het de zwaarste componenten aankan. Het schip bevat ook een mo

Toekomstige generaties windturbines

Om het nieuwe installatieschip in staat te stellen om de toekomstige generaties van reuzenturbines en funderingen aan te kunnen, is de ‘Orion’ ook uitgerust met een geïntegreerde MCPG (Motion Compensated Pile Gripper) welke is ontworpen door ingenieurs van DEME en Huisman. In combinatie met de DP3-capaciteit van het schip zorgt de MCPG ervoor dat de monopiles tijdens de installatie verticaal en stabiel blijven ondanks de bewegingen van het schip en de golven. Zo kunnen ze geïnstalleerd worden zonder het gebruik van ankers.

Bron: DEME

Door de combinatie van deze engineeringtechnologieën en de mogelijkheid om nieuwe reuzeturbines, jackets en componenten in één enkele zending te vervoeren, zal de ‘Orion’ de installatietijden drastisch versnellen. Hierdoor wordt het schip een kosteneffectieve oplossing voor ontwikkelaars van windparken. 

Duurzaamheid

Duurzaamheidsoverwegingen zijn meegenomen in het ontwerp van het schip. De Orion heeft dual fuel-motoren waardoor het op LNG of anderen alternatieve schone brandstoffen kan varen. Het heeft ook een Green Passport en een Clean Design-notatie. Een ander innovatie is een systeem voor de terugwinning van afvalwarmte dat warmte uit de uitlaatgassen omzet in elektrische energie. De verdamping van LNG zorgt ook voor koeling van de accommodatie met een koude-terugwinnings-systeem. 

Eerste project

De Orion vertrekt binnenkort voor haar eerste project in Duitsland, waar het XL-funderingen zal installeren in het Arcadis Ost 1 offshore windpark. Daarna wordt het schip ingezet voor een ontmantelingsproject in het Verenigd Koninkrijk. De Orion zal ook worden ingezet voor de installatie van 176 funderingen in het Coastal Virginia Offshore Wind Park in de VS. 

Green Jade

Ondertussen wordt er ook aan een tweede installatieschip voor de installatie van de volgende generatie windturbines en fundaties gewerkt. Begin april vond de officiële lanceringsceremonie voor de ‘Green Jade’ gehouden op de scheepswerf van CSBC in Kaohsiung, Taiwan. Bron: DEME

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.