Eerste windturbine met recyclebare blad van Siemens Gamesa draait

| 2 augustus 2022

De eerste windturbine uitgerust met Siemens Gamesa’s RecyclableBlades is operationeel. De eerste commerciële installatie van de recyclebare windturbinetechnologie vond onlangs plaats in RWE’s Kaskasi offshore windenergieproject in de Duitse Noordzee. 

Siemens Gamesa wil in 2040 volledig recyclebare turbines hebben. De windturbinefabrikant introduceerde de RecyclableBlade-technologie in september 2021. In juli werd de eerste SG 8.0-167 DD-windturbine, uitgerust met de handgemaakte 81 meter lange Siemens Gamesa B81 RecyclableBlades, geïnstalleerd in het Kaskasi offshore windpark. Dit park met 342 MW vermogen wordt gebouwd op 35 km ten noorden van het eiland Helgoland in de Duitse Noordzee en zal in totaal 38 windturbines bevatten. Een aantal turbines zal hier worden uitgerust met deze bladen.

RecyclableBlade-technologie

Windturbinebladen bestaan uit een combinatie van materialen die zijn ingebed in hars om een sterke, stijve structuur te vormen. Met de RecyclableBlade-technologie kunnen de onderdelen van het blad aan het eind van de levensduur van het product volledig worden teruggewonnen. Het scheiden van onder andere hars, glasvezel en hout gebeurt met behulp van een milde zuuroplossing. De materialen kunnen vervolgens in de circulaire economie terechtkomen, waardoor nieuwe producten zoals koffers of behuizingen voor flatscreens kunnen worden gemaakt zonder dat er een beroep hoeft te worden gedaan op meer grondstoffen.

De RecyclableBlade-technologie werd ontwikkeld in Aalborg, Denemarken, de rotorbladen werden vervaardigd in Hull, VK, en de gondels werden geproduceerd in en geïnstalleerd vanuit Cuxhaven, Duitsland. De technologie is ook beschikbaar voor de 108 meter lange B108-wieken van de offshore windturbine SG 14-222 DD en de massieve 115 meter lange B115-wieken van de SG 14-236 DD-turbines. Bron: Siemens Gamesa

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.