Eneco & Nuon woedend vanwege subsidie

| 2 juli 2010
bron: FD

Eneco en Nuon hebben bij het ministerie van Economische Zaken bezwaar aangetekend tegen de toekenning van een miljardensubsidie aan een Duits bedrijf. De twee energiebedrijven hopen hiermee de subsidie die zij eerder misliepen alsnog in de wacht te slepen. 

Het gaat om het Duitse Bard Engineering dat twee windmolenparken op de Noordzee bouwt. Eneco bevestigt dat bezwaar is aangetekend, maar wil niet zeggen op grond waarvan.

‘Het doel is inzicht te krijgen hoe de beoordeling van de toekenning heeft plaatsgevonden. Het gaat om veel geld’, zegt een woordvoerder. Nuon zegt formeel bezwaar aan te tekenen om ‘de kans niet te laten lopen om in een later stadium te kunnen reageren, te ageren.’

Crisis- en herstelwet
Twee maanden geleden wonnen de Duitsers onverwacht een groot deel van de subsidiepot van euro 5,3 mrd. Voor de bouw van twee parken krijgt het bedrijf maximaal euro 4,4 mrd. Wie de resterende euro 900 mln krijgt, wordt binnenkort bepaald. De toekenning van de megasubsidie aan een Duits bedrijf is omstreden omdat meer dan de helft van de subsidie wordt verstrekt in het kader van de Crisis- en herstelwet.

Deze wet was bedoeld om de Nederlandse economie een impuls te geven. ‘We leven wel in de Europese Unie’, zegt een woordvoerder van het ministerie. Grote overheidsprojecten moeten Europees worden aanbesteed. Volgens hem levert de bouw door Bard bovendien ‘flink wat Nederlandse bedrijvigheid op’. Bard bevestigt dit.

Rijke Rus

‘Ik neem het Eneco en Nuon niet kwalijk dat zij bezwaar aantekenen, ik zou hetzelfde hebben gedaan’, zegt projectleider Guido Kumbartzky van Bard. Het jonge bedrijf, dat vestigingen heeft in Bremen, Emden en Cuxhaven, richt zich op de bouw en exploitatie van offshorewindmolenparken.

Het concern is in handen van Arngolt Bekker, een rijke Rus die zijn fortuin verdiende in de Russische gassector. Vandaag tekent topman Heiko Roß van Bard de definitieve contracten met het ministerie in Den Haag. Beide parken krijgen een omvang van 300 megawatt, samen goed voor stroom voor ruim 600.000 huishoudens.

De subsidie past in het overheidsbeleid om in 2020 in Nederland 20% groene stroom op te wekken en het Europese beleid om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Zie ook persbericht op Energieraad

Category: Bedrijven, Leveranciers, Subsidie, Windenergie

Reacties zijn gesloten.