Equinor wil drijvend windconcept van GW-formaat lanceren in Schotland

| 2 november 2021
Equinor wil drijvend windconcept van GW-formaat lanceren in Schotland

© Equinor

Equinor heeft zijn voorkeursontwerp onthuld van een drijvende fundatie voor grootschalige, commerciële drijvende offshore windenergie. De specialist in drijvende windenergie wil deze inzetten indien het bedrijf als een van de winnaars van de zeebodemleases in de ScotWind-veiling uit de bus komt en zijn voorgestelde drijvende windproject van 1 GW bouwt.

De Wind Semi fundatie is een half afzinkbare windturbine fundering dat geschikt is voor ruwe wateren. Deze is ontworpen met flexibiliteit, om zo industriële standaardisering mogelijk te maken en de kansen voor lokale toeleveringsketens te maximaliseren.

Ontwerpkenmerken

Door de introductie van een passief ballastsysteem heeft de Wind Semi een eenvoudig onderconstructie ontwerp, waardoor het risico op systeemstoringen en de benodigde hoeveelheid onderhoud wordt verminderd. Het ontwerp is eenvoudig en robuust: een plat plaatontwerp dat vrij is van bracings, heave plates en ingewikkelde knooppunten die gevoelig zijn voor vermoeiingsscheuren.
Met een havendiepgang van minder dan 10 m kan de turbine-integratie van de Wind Semi in de meeste geïndustrialiseerde havens worden geassembleerd. Dankzij het eenvoudigere, plattere ontwerp kan de substructuur worden opgebouwd in blokken die ter plaatse kunnen worden vervaardigd en/of vanaf andere locaties kunnen worden verscheept.

Semi Wind fundatie van Equinor

Om ervoor te zorgen dat de technologie kosteneffectief kan worden ingezet en tegelijk de lokale baten maximaliseert, heeft Equinor een reeks ontwerpprincipes en oplossingen ontwikkeld die toepasbaar zijn op alle drijvende concepten.

Putten uit jarenlange ervaring in drijvende wind

Equinor installeerde in 2009 de allereerste drijvende offshore windturbine en exploiteert Hywind Scotland (30 MW), ’s werelds eerste drijvende windpark. Sinds het in 2017 in productie ging, heeft Hywind Scotland consequent een hogere capaciteitsfactor behaald dan andere Britse windparken, waarmee het ware potentieel van drijvende offshore wind wordt aangetoond, aldus Equinor.

“Hywind Scotland bewees dat het drijvende concept werkt, en nu we overgaan naar de volgende generatie drijvende offshore windprojecten, moeten we aantonen dat drijvende offshore wind op schaal inzetbaar is, in verschillende geografieën kosteneffectief is en tegelijkertijd lokale voordelen oplevert. We hebben de reis die offshore wind met vaste fundatie heeft afgelegd gezien, en gecombineerd met onze lange ervaring in drijvend, kunnen we de lessen hieruit toepassen bij het ontwerpen en innoveren van de concepten voor GW-drijvende windparken op ware schaal” – Sonja C. Indrebø, Equinor’s vice president Floating Offshore Wind

Kansen voor Schotse toeleveringsketen

Equinor zal het meest geschikte drijvende windconcept voor zijn projecten kiezen. De waterdiepte, de omstandigheden rond scheepswerven en havens, en de specialisaties en capaciteit van de lokale toeleveringsketen zijn de belangrijkste factoren bij de keuze van een bepaald ontwerp.

In Schotland zal Equinor actief werken aan de ontwikkeling van een bredere en meer concurrerende toeleveringsketen die op efficiënte en effectieve wijze een drijvend ScotWind-project veilig, op tijd en binnen het budget kan opleveren. Equinor zal met name nauw samenwerken met de binnenlandse toeleveringsketens in Schotland en de rest van het VK om de kansen voor lokale leveranciers en lokale gemeenschappen te maximaliseren. Bron: Equinor

Tags: , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.