Frans offshore windproject Fécamp gaat van start

| 2 juni 2020

Boskalis fallpipe vessel Rockpiper ©Boskalis

Dit weekend kreeg het consortium van EDF Renewables, het in Canada gebaseerde Enbridge Inc. en wpd de financiering voor het 500 MW Franse offshore windproject Fécamp rond. Dit betekent het startsein voor de bouw van het windpark op een afstand van 13 tot 22 km uit de kust in het noordwesten van Frankrijk. Naar verwachting is het project in 2023 gereed.

De totale projectkosten voor het Fécamp project wordt geschat op 2 miljard Euro waarvan het merendeel via non-recourse project level debt.

Windturbines
Het Fécamp windpark zal bestaan uit 71 windturbines van Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE). De windturbines zijn van het type SWT-7.0-154 en hebben elk een vermogen van 7 MW. De turbines worden geproduceerd in de nog te bouwen nieuwe fabriek van SGRE in Le Havre. De bouw hiervan begint deze zomer. De nieuwe fabriek biedt plaats voor 750 werknemers. De turbines worden vervolgens in elkaar gezet in de haven van Cherbourg. SGRE heeft tevens een onderhoudscontract voor 15 jaar gegund gekregen.

Funderingen
Een consortium, geleid door het Franse Bouygues Construction, en met Saipem en het Nederlandse Boskalis hebben de opdracht gekregen voor de levering van de funderingen. Het gaat om 71 gravity-based funderingen met elk een gewicht van maximaal 5.000 ton. Deze worden geïnstalleerd in waterdieptes variërend tussen de 25 en 30 meter. Bouygyes en Saipem zijn verantwoordelijk voor het ontwerp, bouw en installatie van de funderingen. De funderingen worden gebouwd op de scheepswerf Bougainville in de Grand Port Maritime in Le Havre. De bouw start deze zomer.

Boskalis verzorgt het ontwerp en voorbereiding van het zeebed met stenen voorafgaand aan de GBS installatie en het ballasten van de geïnstalleerde funderingen evenals het aanbrengen van de erosiebescherming. Het werk zal over een paar dagen beginnen en wordt naar verwachting afgerond aan het einde van 2022.

Het contract heeft een waarde van 552 miljoen Euro en is verdeeld over de drie partners als volgt: Bouygues 40,5%,  Saipem 40,5% en Boskalis 19%.

Substation & netaansluiting
Voor het substation werden contracten gegund aan Chantiers de l’Atlantique, GE Grid Solutions en SDI. De Franse netbeheerder RTE is verantwoordelijk voor het aansluiten van het windpark vanaf het substation tot aan het net op land in Normandië en zal in juni met de activiteiten op land beginnen. Het consortium heeft in juni 2018 een 20-jarig energie afnamecontract (Power Purchase Agreement) gegund gekregen door Franse overheid. Het windpark zal jaarlijks naar verwachting het equivalent van de energieconsumptie van 770.000 huishoudens produceren. Het onderhoud van het windpark zal plaatsvinden vanuit de haven van Fécamp.

Consortium
Fécamp is een project van het Éolien Maritime France SAS consortium. EDF Renewables heeft hierin een aandeel van 35%,  Enbridge Inc. tevens 35% en wpd offshore 30%.

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.