Gazelle Wind Power introduceert verbeterde versie van modulaire drijvende platformtechnologie
Gazelle Wind Power (Gazelle), de ontwikkelaar van een modulair drijvend offshore windplatform, onthulde vorige week tijdens het jaarlijkse WindEurope evenement in Kopenhagen, Denemarken zijn derde generatie platform technologie.
Het verbeterde ontwerp van het bedrijf verfijnt Gazelle’s oplossing om de belangrijkste uitdagingen voor de offshore windindustrie aan te pakken – zoals kosten, knelpunten in de toeleveringsketen en duurzaamheid – door een lichtgewicht, goedkoper ontwerp te bieden dat de impact op kwetsbare mariene omgevingen minimaliseert en tegelijkertijd gebruik maakt van bestaande haveninfrastructuur.
Als derde-generatietechnologie levert het platform verbeterde afmeerinnovatie die serieproductie mogelijk maakt. Het platform maakt de technologie van de eerste generatie – die vooral was ontworpen om te drijven en zware oceaanomstandigheden te overleven – overbodig en verbetert de ontwerpen van de tweede generatie die gericht zijn op industrialisatie. Het platform van Gazelle stapt af van archaïsche modellen die stationair, zwaar, omvangrijk en moeilijk te assembleren en te vervoeren zijn, terwijl de kosten met 30% dalen in vergelijking met conventionele halfafzinkbare ontwerpen. Een deel van deze verbetering komt voort uit de vermindering van staal in vergelijking met traditionele offshore-platforms. Zo zou een offshore windmolenpark van één gigawatt met Gazelle’s oplossing 71 kt staal besparen en de uitstoot van ongeveer 100 kt koolstofdioxide verminderen.
Het platform van het bedrijf kan snel en eenvoudig op projectlocaties worden geïnstalleerd omdat er geen gespecialiseerde kranen of vaartuigen nodig zijn dankzij een kosteneffectief, innovatief ontwerp dat gebruik maakt van wereldwijd beschikbare componenten en een modulair assemblageproces, aldus het bedrijf.
De unieke geometrie van het platform zorgt voor minder diepgang in de haven, waardoor het hoger in het water drijft en het gebruik van ondiepe havens met een hoge stabiliteit bij het slepen en de natte opslag mogelijk is. Scharnierende armen laten het platform meebewegen met de wind, golven en getijden, wat resulteert in lagere krachten, waardoor een lichtere – en dus goedkopere – constructie mogelijk is.
Het Gazelle-platform maakt gebruik van een innovatief, dynamisch afmeersysteem dat een paradigmaverschuiving inhoudt van een actieve ballast naar een natuurlijk, passief systeem dat krachten en bewegingen in evenwicht houdt door middel van een contragewicht, waardoor de pitch van de turbine laag blijft en de operationele efficiëntie verbetert. Verticale aan de scharnierende armen bevestigde aanmeerlijnen verminderen de ecologische voetafdruk van het platform door de impact te minimaliseren en een vermindering van 75% van de aanmeerlengte mogelijk te maken in vergelijking met semi-onderzeeërs met bovenleidingaanleg op een diepte van 100 meter of meer.
Volgens Gazelle CTO Jason Wormald kunnen de onderdelen van het platform worden aangepast aan alle verwachte afmetingen van offshore windturbines, inclusief de huidige capaciteiten van 15 MW of meer. Bovendien kan het platform overal ter wereld worden geproduceerd, wat de werkgelegenheid door geregionaliseerde productie ondersteunt. Bron: Gazelle
Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd