Gemeente Stadskanaal wil compensatie voor haar omwonenden die naast Windpark De Drentse Monden en Oostermoer wonen

| 2 augustus 2023

De gemeente Stadskanaal, in de provincie Groningen, heeft bij demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Rob Jetten aangedrongen op compensatie voor inwoners van de gemeente die wonen naast het windpark De Drentse Monden en Oostermoer.

Bron: Windpark De Drentse Monden en Oostermoer

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft € 2,1 miljoen beschikbaar gesteld als compensatie voor bewoners rondom het windpark in het noordelijk deel van de Drentse Veenkoloniën, in de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze. De uitvoering van een compensatieregeling heeft de minister aan de provincie Drenthe gelaten.

Drenthe heeft gekozen om de compensatie alleen beschikbaar te stellen voor inwoners van de eigen provincie. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal nam daarom vorige week dinsdag het besluit om aanvullende compensatie te vragen voor de inwoners van de gemeente Stadskanaal. De gemeente vraagt dezelfde bijdrage als naaste bewoners in Drenthe kregen: 323 euro per adres, in totaal een bedrag van EUR 1.841.000.

Wethouder Ingrid Sterenborg: “Onze inwoners hebben net zoveel last van deze windmolens als de inwoners van Drenthe. Daarom vinden wij dat dit gebied recht heeft op dezelfde compensatie als er aan Drenthe is uitgekeerd. Dat is wel zo eerlijk. Inwoners moet je in gelijke gevallen ook gelijk behandelen. Dat er een provinciegrens is, zou niet uit moeten maken. We zijn benieuwd naar het antwoord van de minister”.

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer, bestaat uit 45 windturbines in zes lijnopstellingen verspreid over een een gebied van 50 vierkante kilometer. Het is een initiatief van drie partijen: Duurzame Energieproductie Exloërmond B.V., Pure Energie en Windpark Oostermoer Exploitatie B.V. In totaal zijn hier ruim 100, lokaal gevestigde, agrarische bedrijven bij betrokken. Bron: Gemeente Stadskanaal

Tags: , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.