Havenwind, energie van windmolens uit Amsterdam

| 2 februari 2018

Vierduizend huishoudens in Amsterdam en omgeving krijgen de kans om energie af te nemen die is opgewekt in hun eigen haven. Onder de naam Havenwind wordt energie van windmolens uit de Amsterdamse haven direct geleverd aan de nieuwe klanten van lokale energiecoöperatie Amsterdam Energie | om.

Amsterdam Energie | om, is een duurzame samenwerking aangegaan met Eneco en Havenbedrijf Amsterdam, om zo Amsterdamse groene energie van de windmolens in de Afrikahaven aan 4.000 huishoudens te leveren. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden zolang de voorraad strekt. Om extra aandacht voor dit initiatief te vragen vaart er vrijdagmiddag 2 februari een heus Havenwindkoor door de grachten van Amsterdam.

Amsterdam Energie | om streeft naar een duurzaam Amsterdam. De grote steden spelen een enorme rol in de energietransitie die in Nederland moet plaatsvinden. Havenwind is een mooi voorbeeld van hoe men energie uit eigen buurt kan afnemen. Dat is duurzamer, tastbaarder en beter voor de lokale economie dan grijze stroom of energie uit het buitenland.

De transitie van een centrale fossiele, naar een decentrale duurzame energievoorziening is een van de speerpunten van Havenbedrijf Amsterdam. De productie van windenergie, zonne-energie, duurzame warmte en groene brandstoffen in de haven, dragen daar aan bij. Door windenergie uit de haven direct aan huishoudens in de regio Amsterdam te leveren, ontstaat een verbinding tussen stad, regio en haven en hiermee wordt het draagvlak voor nieuwe duurzame initiatieven vanuit de haven vergroot.

Achtergrond

Amsterdam Energie is samen met 34 zustercoöperaties onderdeel van het om collectief. Het groenste energiecollectief van Nederland. Samen hebben zij hetzelfde doel voor ogen: Nederland zo snel mogelijk verduurzamen.

De coöperatie Amsterdam Energie gaat nu met ondersteuning van om, het Havenbedrijf en Eneco windenergie leveren aan huishoudens in Amsterdam en omstreken. De energie is afkomstig van windmolens in de Afrikahaven. Het windpark is eigendom van Eneco en Havenbedrijf Amsterdam. Havenbedrijf Amsterdam heeft een belangrijke rol in de verduurzaming van de stad.

Zo willen de betrokken partijen tevens laten zien aan Amsterdammers hoe belangrijk hun haven is in de transitie van een centrale fossiele naar een decentrale duurzame energie voorziening. En daarnaast hoe een samenwerking met een grote leverancier als Eneco kan bijdragen aan de verduurzaming van een stad. Samen Sterk!

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.