Hollandse Kust Zuid levert eerste stroom

| 2 augustus 2022

© Vattenfall/van der Kloet Foto & Videoproducties

Het in aanbouw zijnde offshore windpark Hollandse Kust Zuid heeft voor het eerst stroom aan het Nederlandse net geleverd. Dit meldt Vattenfall, een van de eigenaren van het windpark.

Hoewel de eerste draaiende turbine nog in de testfase zit, produceert die al wel stroom. In totaal komen in het windpark 140 Siemens Gamesa SG 11.0 200 DD turbines van elk 11 MW te staan.

Afgelopen zomer werd begonnen met de bouw van het windpark dat gelegen is in de Noordzee, zo’n 18-35 kilometer voor de kust tussen Den Haag en Zandvoort. Er werden 34 fundaties in zee geplaatst. Na een winterstop is onlangs de tweede fase van het project gestart en worden de resterende fundaties, kabels en turbines aangelegd. Tijdens de Paasdagen verrees de eerste turbine, inmiddels staan er 36 exemplaren. Naar verwachting worden de laatste turbines in het tweede kwartaal van 2023 geïnstalleerd.

Het 225 km2 grote park is eigendom van Vattenfall, BASF en Allianz en moet in 2023 volledig operationeel zijn. De hoeveelheid elektriciteit die het 1,5 GW tellende windpark zal produceren, staat gelijk aan de consumptie van ongeveer 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens.

De opgewekte stroom komt aan land via twee door TenneT aangelegde offshore transformatorstations (Alpha en Beta). In deze ‘stopcontacten op zee’ wordt alle stroom van het windpark verzameld en vervolgens doorgeleid naar het Nederlandse elektriciteitsnet. De stroom van de eerst draaiende turbine wordt via het transformatorstation Alpha aan land gebracht. Vattenfall tekende al eerder stroomafnamecontract met Air Liquide.  Bron: Vattenfall

Tags: , , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.