Huisman levert kranen voor nieuw installatieschip voor de Taiwanese offshore windmarkt

| 2 juli 2020

Heavy-lift Vessel Green Jade © Huisman

Kraanspecialist Huisman gaat een 4.000 mt Offshore Mastkraan (OMC) en een 65 mt Knuckleboom kraan leveren voor de nieuwe heavy-lift vessel Green Jade. Huisman verkreeg het contract hiervoor van de Taiwanese scheepsbouwer CSBC Corporation dat samen met het Belgische DEME in de joint venture CSBC-DEME Wind Energy met het schip installatiewerkzaamheden gaat uitvoeren in Taiwanees offshore windparken. De kraan wordt gebouwd bij Huisman’s productielocatie in China en staat gepland om in 2022 klaar te zijn voor levering.

De OMC heeft een hijsvermogen van 4.000mt bij 125 meter boven dek en is uitgerust met speciale hulpsystemen voor het hanteren van lange turbine-onderdelen. De impact van de grote hijshoogte op de stabiliteit van het schip wordt verkleind door het Mastkraanconcept waarbinnen de lieren van de kraan op dekhoogte staan en niet ter hoogte van het zwenkplatform. De OMC heeft een kleine footprint dat zorgt voor een kleine minimum radius waardoor er maximale dekruimte overblijft voor projectlading. De kraan kan uitgebreid worden met een super fly jib, waarmee kleinere onderdelen tot een hoogte van 185 meter boven dek kunnen worden gehesen.

Naast de Offshore Mastkraan zal Huisman ook een 65mt Knuckleboom kraan leveren voor algemene hijswerkzaamheden aan boord. Beide kranen worden op de werf van CSBC geïnstalleerd en in bedrijf gesteld.

Green Jade
Green Jade is het eerste installatieschip voor offshore wind dat in Taiwan gebouwd wordt. Het schip staat gepland om in 2022 klaar te zijn.

Het DP3 schip heeft een lengte van 216,5 m en plaats voor maximaal 160 personen bemanning. De dekruimte van het schip is gemaximaliseerd. Door deze combinatie van maximale dekruimte en hoog laad- en hefvermogen is het geschikt voor de nieuwe generatie funderingen en gigantische multi-megawatt windturbines.

De joint venture heeft al opdrachten binnengehaald voor 2 offshore windparken in Taiwan, een Balance of Plant (BOP) Preferred Supplier Agreement voor het Hai Long offshore windproject en 2 contracten voor het 300 MW Zhong Neng offshore windpark.

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.