Iberdrola en BP gaan strategische samenwerking aan op het gebied van elektrificatie van industrie en vervoer

| 2 augustus 2022
Iberdrola en BP gaan strategische samenwerking aan op het gebied van elektrificatie van industrie en vervoer

© Iberdrola

Het Spaanse duurzame energie bedrijf Iberdrola en energiebedrijf BP gaan een strategische samenwerking aan om de duurzame elektrificatie van de vervoer en industrie sectoren te bevorderen. Zo kijken de bedrijven naar een aanzienlijke uitbreiding van de snelle openbare oplaadinfrastructuur voor elektrische auto’s (EVs) en naar de ontwikkeling van grootschalige groene waterstofproductiecentra in Spanje, Portugal en het VK.

Door samen te werken willen Iberdrola en BP innovatieve oplossingen bieden die helpen de energietransitie te versnellen.

Oplaadinfrastructuur voor EV’s

Iberdrola en BP zijn van plan een joint venture te vormen die tot 1 miljard euro wil investeren in de uitrol van een netwerk van maximaal 11.000 snelle en ultrasnelle openbare oplaadpunten voor EV’s in Spanje en Portugal. Hierdoor moet de toegang tot opladen voor consumenten en wagenparkgebruikers aanzienlijk wordt uitgebreid en de elektrische mobiliteit wordt versneld.

Het plan omvat de installatie en exploitatie van initieel 5.000 snellaadpunten tegen 2025, en tot een totaal van 11 000 tegen 2030, met inbegrip van de bestaande en toekomstige snellaadknooppunten van bp en Iberdrola. De ondernemingen onderzoeken ook de mogelijkheden om gezamenlijk EV-klanten te bedienen in het Verenigd Koninkrijk. Iberdrola heeft op dit moment 2.500 oplaadpunten in Spanje en Portugal en anderen in voorbereiding. BP heeft meer dan 10.000 oplaadpunten in Europa, en met name in het VK en Duitsland. Onlangs opende BP in Duitsland nog zijn eerste oplaadpunt voor elektrische vrachtwagens.

Geïntegreerde groene waterstofproductie

De ondernemingen zijn daarnaast ook voornemens een joint venture op te richten voor grootschalige geïntegreerde groene waterstofproductie in Spanje, Portugal en het VK en voor de productie van derivaten zoals groene ammoniak en methanol, die naar Noord-Europa zouden kunnen worden geëxporteerd.

De ondernemingen willen gezamenlijk in Spanje, Portugal en het VK voordelige waterstofproductiehubs ontwikkelen met een totale capaciteit van maximaal 600ktpa, geïntegreerd met nieuwe hernieuwbare energiebronnen. Het groene-waterstofproject bij de raffinaderij van bp in Castellón zal deel uitmaken van de overeenkomst. De twee ondernemingen hebben, samen met het Instituto Tecnológico de la Energía, het Castellón-project ingediend voor subsidie uit het PERTE-project (Strategisch project voor herstel en economische transformatie) van de Spaanse regering inzake de waterstofwaardeketen. Ook de in ontwikkelingsfase zijnde industriële waterstofprojecten van Iberdrola en nieuwe projecten zullen deel uitmaken van de overeenkomst. Op basis van deze samenwerking in Spanje, Portugal en het VK willen Iberdrola en BP mogelijke toekomstige mogelijkheden voor groene waterstofproductie in andere regio’s onderzoeken.

Iberdrola en BP streven ernaar beide joint venture-overeenkomsten tegen het einde van dit jaar af te ronden, onder voorbehoud van goedkeuring door de regelgevende instanties. Bron: Iberdrola

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd, Wind & Waterstof

Reacties zijn gesloten.