Iberdrola ontvangt bouwvergunning voor Duits offshore windpark Baltic Eagle

| 2 mei 2022
Iberdrola ontvangt bouwvergunning voor Duits offshore windpark Baltic Eagle

Offshore windpark Wikinger. Credits: Iberdrola

Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola heeft in april 2018 in het kader van de tweede offshore tender van de Duitse Bundesnetzagentur de ontwikkelrechten van de offshore windpark Baltic Eagle verworven. Recentelijk ontving Iberdrola groen licht voor de bouw van het windpark.

Gepland zijn 50 Vestas offshore windturbines van het type V174-9,5MW met 174 m rotordiameter, 23 779 m2 rotoroppervlakte en 9,53 MW vermogen. Het parkvermogen is 476 MW. Met een ashoogte van 107 m wordt een tiphoogte van 194 m bereikt. De opbrengst is geraamd op 1,9 TWh/jaar (4 000 vollasturen/jaar). Het windpark zal in 2024 operationeel zijn. De locatie met een oppervlakte van 40 km2 ligt in de Oostzee 30 km in het noordoosten van het Duitse eiland Rügen met waterdieptes tussen 40 en 45 m.

De funderingen van de windturbines zijn 75 – 90 m lange monopiles met een gewicht van maximaal 1400 ton. Het Nederlandse bedrijf Van Oord heeft de order ontvangen voor het transport en de installatie van de monopiles en de parkbekabeling. Van Oord zal voor de monopiles haar heavy duty 8.000 ton installatieschip Svanen gebruiken. Voor de parkbekabeling heeft Van Oord haar installatieschip Nexus gepland in combinatie met een speciale kabellegmachine (Engelse naam: Deep Dig – it Trencher) die kabels tot 5 m diep in de zeebodem kan leggen.

Iberdrola heeft eind 2017 haar eerste grote offshore windpark in Duitsland gerealiseerd, het windpark Wikinger met een vermogen van 350 MW. De locatie van Wikinger is in de buurt van Baltic Eagle. Verder is Iberdrola actief met de ontwikkeling van een kleine windpark, Wikinger Süd, met een vermogen van 10 MW in hetzelfde zeegebied als Wikinger en Baltic Eagle. Met deze drie windparken ontstaat een offshore windenergie complex met een vermogen van 836 MW en een investering van 2,5 miljard Euro. Voor het beheer van haar windparken heeft Iberdrola de haven van Sassnitz op het eiland Rügen gekozen.

Grootste groen lening ooit

Kort na de aankondiging van het nieuws maakt Iberdrola ook bekend dat het haar grootste groene lening ooit heeft ondertekend met Banco Santander. Het gaat om een bedrag van 1 miljard euro, dat op zijn beurt wordt gedekt door een Export Credit Agency (ECA). De lening heeft een maximale looptijd van 15 jaar. De middelen zullen voornamelijk worden gebruikt voor de financiering van de orders van Iberdrola aan leveranciers van turbines voor offshore en onshore windparken voor Iberdrola’s projecten in Spanje, Polen, Griekenland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd, Wereldwijd Windparken

Reacties zijn gesloten.