Kamp moet kiezen: windpark of Lofar-project

| 2 maart 2016

Kamp moet kiezen of een windpark in de Veenkoloniën bij Exloo en het sterrenkundige Lofar-project. Dat zegt de CDA in de Tweede Kamer. Een groot windpark zou de metingen van telescopen van het Europese Lofar-project in de war brengen en hiermee zou een wetenschappelijke investering van tientallen miljoenen euro’s over de balk gesmeten worden. 

Lofar (50 antennestations met 38 in Nederland) is een radiotelescoop met duizenden antennes in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel en verricht metingen op lage frequentie.  Via de telescoop worden sterrenstelsels, zwarte gaten en gaswolken in kaart gebracht.

“Welk project heeft voor de minister voorrang”? aldus Agnes Mulder. Vanuit zijn ministerie heeft Lofar geld ontvangen in samenspraak met veel Europese partners. Het CDA is niet van plan om het Lofar-project op het spel te zetten voor windturbines in het gebied. De communicatie is in Groningen en ook in Drenthe tot nu toe nog niet goed gegaan’, vervolgt Mulder. ‘De storingen van de windturbines zou tot een acceptabel niveau worden beperkt, maar er is met Lofar nog niet eens gesproken over de problematiek”.

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.