Microsoft kondigt grootste overeenkomst voor windenergie in Europa tot nu toe aan

| 2 november 2017

Om het datacenter van Microsoft in Wieringermeer volledig van groene stroom te voorzien, neemt Microsoft de volledige energieproductie van een nieuw te ontwikkelen windmolenpark van Vattenfall (moederbedrijf van Nuon) af.

Het Windpark Wieringermeer wordt naast Microsofts datacenter gebouwd, zodat een optimale transmissie-efficiëntie wordt bereikt. De bouw van het windmolenpark start in 2018 en de oplevering is gepland voor 2019.

Omdat de vraag naar clouddiensten blijft groeien, zal het park uiteindelijk worden uitgebreid naar honderd windmolens. Deze zijn samen goed voor 1,3 miljard kWh aan hernieuwbare elektriciteit, wat gelijk staat aan het verbruik van circa 370.000 huishoudens

“Onze toewijding om het datacenter in Nederland met hernieuwbare energie te laten opereren, bewijst het potentieel dat we als Nederland hebben om voorop te lopen op het gebied van digitale transformatie. Daarnaast stellen we Microsoft Cloud-partners met deze investering in staat om op hun beurt de impact op het klimaat te verminderen,” zegt Ernst-Jan Stigter, algemeen directeur Microsoft Nederland.

Microsoft hecht veel waarde aan de inzet van hernieuwbare energie en heeft in zijn missie vastgelegd dat het de hoeveelheid schone energie voor clouddiensten, die onder andere aangedreven worden door het datacenter in Wieringermeer, wil verhogen. Dankzij de overeenkomst met Vattenfall kan het Nederlandse datacenter volledig op windenergie draaien en nieuwe economische kansen creëren terwijl de CO₂-footprint wordt verlaagd.

Wieringermeer is Microsofts tweede Europese windenergieproject; eerder was er al een overeenkomst in Ierland.

De samenwerking tussen Vattenfall en Microsoft bouwt voort op een bestaande relatie. Zo maakt Vattenfall onder andere gebruik van Microsoft Azure en een cloudgebaseerde analytics-tool voor Vattenfall Wind. Omgekeerd gaat Microsoft straks de windenergie van Vattenfall inkopen.

 

Het datacenter in de Wieringermeerpolder dient als hub voor clouddiensten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika en is energiezuinig gebouwd met als doel het verbruik van water, stroom en energie te verminderen. Dankzij de samenwerking met Vattenfall zijn Microsofts diensten straks effectiever, efficiënter én duurzamer.

 

Medio 2016 werd 44 procent van de elektriciteit voor Microsofts datacenters wereldwijd gehaald uit hernieuwbare bronnen. Microsoft heeft zichzelf ten doel gesteld dat te verhogen naar 50 procent eind 2018. Met deze aankondiging komt Microsofts wereldwijde afname van hernieuwbare energie op bijna 800 megawatt.

Persbericht

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.