Nieuwe heavy lift kraan op installatieschip Orion stort in

| 2 mei 2020

© DEME

De nieuwe heavy lift kraan op het DP3 installatieschip Orion is vandaag ingestort. Het ongeluk gebeurde op de werf van kraanspecialist Liebherr in Rostock, Duitsland, tijdens laadtesten.

DEME meldt dat bij het ongeluk verschillende lichtgewonden zijn gevallen. Een video van het ongeluk is hier te vinden.

Cosco (Qidong) Offshore is de eigenaar en bouwer van de Orion. Liebherr leverde de heavy lift kraan. Het gaat om de HLC 295000 en met een hijskracht van 5000 ton is het Liebherr’s grootste kraan in haar klasse. De kraan werd in februari op de Orion geïnstalleerd.

De Orion zou in mei bij DEME afgeleverd worden. Het schip is gecontracteerd om in het Schotse offshore windpark Moray East, een project van EDP Renewables, aan de slag te gaan om jacket fundaties te installeren.

In de komende periode moet gekeken worden hoe groot de schade is aan de kraan en het schip zelf.

Update 7 mei
Liebherr kwam op 5 mei met meer informatie over het ongeluk naar buiten. Zo zou de informatie op dat moment beschikbaar concluderen dat het ongeluk gebeurd toen een kraanhaak afbrak. Deze haak zou door een externe leverancier geleverd zijn. De test werd uitgevoerd voor een laadkracht van 5.500 ton. Het ongeluk gebeurde toen de laadtest op ongeveer 2.600 ton zat. Twee personen moesten met verwondingen naar het ziekenhuis worden afgevoerd terwijl ter plekke 10 personen werden behandeld.

Als gevolg van het ongeluk moet DEME nu op zoek naar een ander installatieschip om haar opdracht in het Schotse windpark uit te kunnen voeren.

 

 

 

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.