Offshore Windenergie Duitsland in zwaar weer

| 2 november 2012

Begin deze week nam het Deense bedrijf Dong de beslissing om de bouw van Offshore windpark Riffgrund II in de ijskast te parkeren. Deze beslissing sloeg in als een bom. Offshore pionier Bard heeft lang naar investeerders gezocht. Maar de fabriek waar rotorbladen worden gefabriceerd in Emden liggen stil. Het is zelfs zo dat honderden rotorbladen doelloos liggen op gigantische opslagterreinen. Bij staalbedrjf CSC in Cuxhaven blijven de vervolg-orders uit.

De euforie dat de Offshore windindustrie aan de Duitse Noordzeekust zou moeten leiden tot 10.000 nieuwe jobs is verdwenen. De Euforie is veranderd in zorg en teleurstelling. De bouw van nieuwe windparken stokt en bedrijven verdwijnen. De werknemers worden massaal ontslagen. Na de bouw van fabrieken en havenfaciliteiten is de installatie van de geplande 5.000 windturbines in het Duitse deel van de Noordzee & Oostzee volledig tot stilstand gekomen. Terminal voor de offshore industrie wordt niet gebouwd omdat er geen financiers zijn die 200 miljoen euro willen financieren. Tientallen bedrijven in de offshore business hebben de aanblik van de oude vissershaven drastisch veranderd. Grote hallen waar met gemak vier voetbalvelden in zouden passen, honderden funderingen voor windmolens, rotorbladen, gondels en masten bepalen tegenwoordig het uitzicht en liggen er allemaal doelloos bij.

Het werk op zee ligt volledig stil.

De burgemeester van Bremen noemt de hele gang van zaken weinig bemoedigend.
De CEO van het Windenergie Agentur, WAB, zegt:  “Er draaien nu pas 50 windmolens op zee met een totaal vermogen van 200 megawatt, terwijl er al bijna 1200 windmolens hadden moeten staan. Er werken hier 14.000 mensen in de offshore windindustrie, maar als het nog langer zo gaat dan vrees ik voor minstens 10.000 ontslagen op korte termijn.”

Klik hier voor de video van Handelsblatt

Klik hier voor het originele bericht.
Bron: Der Spiegel

Category: Bedrijven, Electriciteit, Groene energie, Offshore windparken, Offshore Windparken, Rotorblad, Wereldwijd, Wereldwijd Windparken, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.