Offshore windpark Sunrise Wind in VS ontvangt federale goedkeuring

| 2 april 2024

BOEM, het federale Bureau of Ocean Energy Management van de Verenigde Staten (VS) heeft vorige week aan het geplande offshore windpark Sunrise Wind het Record Of Decision (ROD) verstrekt.

Locatie Sunrise Wind (donkerblauw) Bron: Sunrise Wind

Kort vertaald gaat het bij de ROD om de goedkeuring t.o.v. de nationale milieuvoorwaarden. De ROD is de bevestiging van BOEM dat het project in overeenstemming is met het National Evironmental Policy Act. Er wordt verwacht dat Sunrise Wind in het zomer a.s. het Construction and Operations (COP) plan voor het project indient.

Daarnaast hebben de ontwikkelaars van het Sunrise Wind project, het Deense energiebedrijf Ørsted en het Amerikaanse energiebedrijf Eversource, de definitieve investeringsbeslissing voor het project genomen en zullen verder doorgaan met de al opgestarte bouwactiviteiten aan wal.

De site van het 924 MW Sunrise Wind project ligt 48km ten oosten van Montauk Punt, het meest noordelijke punt van Long island. Initieel bevatte het projectplan voor Sunrise Wind 94 windturbines. Door commentaar van overheidspartners, belangrijke stakeholders en het publiek koos BOEM een projectalternatief met 84 windturbines. Dit alternatief was milieuvriendelijker voor het maritieme habitat in het algemeen en voor de Atlantische Kabeljauw in het bijzonder. Verwacht wordt dat het project in 2026 operationeel zal zijn. Dan zou het de grootste offshore windpark van de VS zijn.

Geplande overname aandelen van Eversource

Zoals eerder bekend is gemaakt is Ørsted met Eversource overeengekomen om het 50% aandeel van Eversource aan Sunrise Wind over te nemen. Met deze transactie wordt Ørsted volledige eigenaar. Eversource is en blijft verantwoordelijk voor de bouwactiviteiten aan wal op basis van een bestaand contract. De deal is nog voorwaardelijk ten opzichte van o.a. de volgende punten: Sunrise Wind moet succesvol zijn met haar sollicitatie bij de nu lopende 4e ronde sollicitaties van de staat New York naar offshore windenergie locaties en de Construction en Operations Plan moet aan de autoriteiten verstrekt zijn.

Volgens Ørsted resulteert de investering van 700 miljoen USD (650 miljoen EURO) in het Sunrise Wind project in een groei van de werkgelegenheid in Suffolk County (ca. 3/4 van het meest oostelijke gedeelte van Long Island) met ca. 800 directe en duizenden indirecte banen.

Het Sunrise Wind project zal een belangrijke bijdrage leveren aan de ambitie van New York om 70% renewable energy in 2030 te halen. Bron: Ørsted

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.