OHVS platforms en 80 fundaties windpark Gemini geinstalleerd

| 2 september 2015

De installatie van het offshore windpark Gemini 85 km ten Noorden van de Groningse kust gaat voorspoedig. De twee Offshore High Voltage Stations (OHVS platforms) en 80 fundaties zijn succesvol geplaatst. De aanleg van het windpark ligt hiermee op schema.

Beide OHVS platforms zijn van de bouwplaats in Hoboken (bij Antwerpen) naar Eemshaven vervoerd. Vanaf daar zijn de 2.000 ton wegende OHVS platforms vervolgens geplaatst op de definitieve plek in het offshore windpark. Eenmaal geplaatst, worden de OHVS platforms door middel van elektriciteitskabels verbonden met het land.

“De plaatsing van de OHVS platforms markeert een belangrijke mijlpaal in het bouwproces van ons windpark,” vertelt Matthias Haag, CEO van Gemini. “Hiermee, samen met de bijna voltooide exportkabel installatie zijn we binnenkort in staat om de verbinding met het TenneT hoogspanningsnet tot stand te brengen.”

De bouw van het windmolenpark is in volle gang; Van Oord’s installatieschip Aeolus en de Pacific Osprey van Swire Blue Ocean installeren dit jaar de in totaal 150 funderingen voor het project. Daarnaast wordt in deze periode gewerkt aan het leggen van de kabels die de turbines met de OHVS platforms verbinden.

De Siemens 4.0MW windturbines worden gedurende 2016 geplaatst, waarna de  eerste stroom de vaste wal zal bereiken.

Het Gemini offshore windpark in het Nederlandse deel van de Noordzee zal met een totale capaciteit van 600 megawatt één van de grootste windparken ter wereld worden, zowel in omvang als productie. Vier projectpartners hebben hun krachten gebundeld om het Gemini Windpark mogelijk te maken: het Canadese, onafhankelijke, duurzame energiebedrijf Northland Power (belang van 60%), windturbinebouwer Siemens (20%), de Nederlandse, maritieme aannemer Van Oord (10%) en het duurzame afval-, grondstoffen- en energiebedrijf HVC (10%)

Zodra Gemini operationeel is, genereert het windpark schone, oneindig hernieuwbare energie voor 1,5 miljoen mensen in Nederland. Het park wordt in drie jaar tijd gebouwd en in totaal zal het bestaan uit 150 windmolens die gezamenlijk een energie van 600 megawatt zullen gaan opwekken.

Naar verwachting is het Gemini windpark in 2017 volledig operationeel.

Persbericht Gemini

 

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.