Omgevingsfonds windpark Fryslân kent € 470.000 aan aanvragen toe

| 2 mei 2022

Er is ruim € 470.000 euro toegekend in de eerste aanvraagronde vanuit het Fiks (Fonds IselmarKust Sterk) Omgevingsfonds. Het fonds wordt gevuld vanuit de opbrengsten van Windpark Fryslân voor een sterke IJsselmeerkust. 

Gedurende een periode van 20 jaar stelt Windpark Fryslân, dat sinds kort volledig operationeel is, elk jaar een bedrag van 720.000,- beschikbaar aan het Fiks Omgevingsfonds om lokale projecten langs de kust van het IJsselmeer en de versterking daarvan te realiseren.

In de eerste ronde zijn er 41 aanvragen ingediend met een totale vraag van over de 1 miljoen euro. Het bestuur en de Adviesraad hebben beiden onafhankelijk van elkaar de aanvragen beoordeeld op volledigheid, passendheid en bijdrage aan de doelstellingen van het fonds en draagvlak in het gebied.

Het bestuur heeft uiteindelijk aan 19 aanvragen werd een bijdrage toegekend. Het betreft verschillende soorten aanvragen: van nieuwe riemen voor de roeivereniging tot een forste opknapbeurt voor Scheepswerf De Hoop in Workum. Alle aanvragen dragen bij aan de leefbaarheid in het gebied, verduurzaming van de energievoorziening, recreatie en toerisme en/of een aantrekkelijke leefomgeving.

Het fonds is nog open voor aanvragen. Deze aanvraagperiode sluit op 30 juni 2022.

Windpark Fryslân

Windpark Fryslân is gebouwd in het IJsselmeer en is sinds kort volledig operationeel. In het windpark staan 89 windturbines van Siemens Gamesa opgesteld. Eneco neemt voor 15 jaar de stroom af van Windpark Fryslân. Naast zakelijke afnemers, gaat Eneco de duurzame stroom ook aanbieden aan Friese huishoudens. Bron: FIKS omgevingsfonds

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.