Shell en Coenshexicon richten JV op voor drijvend offshore windpark in Zuid-Korea

| 2 september 2021
Shell en Coenshexicon richten JV op voor drijvend offshore windpark in Zuid-Korea

Bron: Munmubaram

Shell Overseas Investments B.V. en CoensHexicon Co, LTD richten een Joint Venture op om zo gezamenlijk het 1,4 GW MunmuBaram drijvende offshore windpark in Zuid-Korea te ontwikkelen en exploiteren. 

Shell neemt voor 80% aandeel in de MunmuBaram JV en CoensHexicon Co., Ltd, een joint venture tussen het Zuid-Koreaanse COENS Co,. Ltd, en drijvende wind specialist Hexicon AB, voor 20%.

Het windpark

Het drijvende offshore windproject is gepland voor de zuidoostkust van Zuid-Korea, tussen 65 en 80 km van de stad Ulsan. Het projectgebied beslaat ongeveer 240 km2 met waterdieptes tussen 120 en 160 meter. Hierdoor is de locatie geschikt voor drijvende funderingen.

Het project bevindt zich momenteel in de haalbaarheid beoordelingsfase. Afhankelijk van de toekomstige investeringsbeslissingen zal het ManmuBaram project in fases worden ontwikkeld. Eenmaal gebouwd zal het naar verwachting jaarlijks tot 4,65-terawattuur (TWh) aan schone energie opwekken. Dat is naar verwachting voldoende om het equivalent van meer dan 1 miljoen Koreaanse huishoudens van groene stroom te voorzien.

Het drijvende offshore windproject zou daarmee een belangrijke ontwikkeling zijn in het kader van het Zuid-Koreaanse ‘Renewable Energy 3020 Plan’,. Deze heeft tot doel de binnenlandse opwekking van hernieuwbare energie te verhogen tot 20% van de energiemix tegen het jaar 2030. Het zal ook helpen om Zuid-Korea’s ambitie te verwezenlijken om tegen 2050 koolstof neutraal te worden.

“Met Shell’s lange geschiedenis in Zuid-Korea zijn we er trots op onze activiteiten uit te breiden naar drijvende offshore windenergie. De capaciteiten van Korea op het gebied van de fabricage van offshore faciliteiten en scheepsbouw kunnen een centrale rol spelen bij de ontwikkeling en fabricage van drijvende offshore windfundaties, niet alleen voor Korea maar ook voor de regio en daarbuiten”, aldus Joe Nai, Shell’s General Manager, Offshore Wind Asia.

Steve Seo, CEO van CoensHexicon zegt: “Naast het huidige windpark ontwikkelt CoensHexicon ook nieuwe gebieden in Zuid-Korea en kijkt ernaar uit om de energietransitie van het land te blijven ondersteunen, waar drijvende windenergie een belangrijk deel van de duurzame energiemix kan gaan vormen.”

Vooronderzoek

Sinds augustus 2020 verzamelt het project een reeks metingen, waaronder kritieke offshore windgegevens op de project locatie. Met de verzamelde gegevens is MunmuBaram van plan om in september 2021 een aanvraag in te dienen voor de Electricity Business License (EBL). In juli 2021 heeft geofysisch onderzoek plaatsgevonden. Op dit moment wordt geotechnisch onderzoek uitgevoerd, als eerste onder de andere ontwikkelaars in hetzelfde gebied, om gegevens te verzamelen die nodig zijn voor de uitvoeringsstrategie van het project en het front-end engineeringontwerp.  Bron: Shell

Tags: , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.