Van Oord’s hefschip Svanen in één nacht 25 meter hoger

| 2 mei 2024

Met de plaatsing van een enorm A-frame-verlengstuk van de portaalkraan, is Van Oord’s hefschip Svanen in een nacht met 25 meter gegroeid. Met deze operatie is de totale hoogte van de Svanen nu 125 meter, wat het tot een van de grootste hefschepen ter wereld maakt. De vernieuwde Svanen zal in het derde kwartaal van 2024 operationeel zijn.

Het verlengstuk van van 1.200 ton is gebouwd door Holland Shipyards. Voor de installatie bij Mammoet Schiedam werd een van de grootste kranen ter wereld gebruikt. Naast de verlenging van de portaalkraan omvat het project een upgrade van de hijshaken (waardoor het hijsvermogen van het schip toeneemt van 3.000 naar 4.500 ton) en een verbetering van de gripper om zwaardere lasten te kunnen hanteren. Verder wordt de constructie van het schip aangepast om het geschikt te maken voor de allernieuwste hamerafmetingen.

Als gevolg van de wereldwijde vraag naar duurzame energie ontwikkelt de technologie van windparken zich heel snel en worden de turbines steeds groter. Met deze ingrijpende upgrade is de Svanen klaar voor de installatie van de volgende generatie monopile-fundaties voor offshore windprojecten.

Marco Hoogendoorn, Commercieel Directeur bij Holland Shipyards: ‘We zijn er enorm trots op dat we voor de verlenging van Van Oord’s Svanen een van de grootste staalconstructies in onze geschiedenis hebben gebouwd, inclusief nieuwe accommodatie-units. Dit project vereiste niet alleen uitzonderlijke technische precisie, maar stelde ons ook voor de nodige logistieke uitdagingen. Dankzij het grote enthousiasme van en de goede samenwerking tussen alle betrokken teams hebben we deze technische mijlpaal tot een goed einde weten te brengen. We zijn er trots op dat we een cruciale rol hebben kunnen spelen bij het vergroten van de capaciteit van de Svanen en zo kunnen bijdragen aan de toekomst van duurzame energie en offshore windprojecten.’

Maarten Loman, Project Manager Svanen modificatie bij Van Oord: ‘Ik ben er trots om deel uit te maken van een team van enthousiaste mensen dat de Svanen opnieuw een nieuw leven geeft. Oorspronkelijk werd het schip ingezet voor de bouw van bruggen, maar sinds het begin van de energietransitie wordt het gebruikt voor offshore wind. Na een aanzienlijke upgrade in 2017 wordt het schip nu ingrijpend aangepast zodat het ook in de komende jaren nog heel veel fundaties voor offshore windparken zal kunnen blijven installeren.’ Bron: Van Oord

Tags: , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.