Windturbines niet gunstig voor Lofar

| 2 mei 2016

Sterrenkundig instituut Astron uit Dwingeloo heeft aan minister Henk Kamp geschreven dat de 50 geplande windturbines in De Drentse Monden desastreus uitpakken voor de megatelescoop Lofar.  Astron baseert zich hierbij op een gespreksverslag van een eerste overleg tussen Astron en het agentschap.

Kamp gaf in maart het agentschap Telecom opdracht om naar de situatie te kijken.  Het agentschap Telecom heeft nog niets naar buiten gebracht omdat het het onderzoek naar verstoring van het Lofarproject door plaatsing van de windmolens van het windpark De Drentse Monden en Oostermoer nog loopt.

In een eerste gesprek tussen Astron en het agentschap worden de gevolgen van de windmolens echter al wel ‘desastreus’ genoemd, zo blijkt uit het gespreksverslag dat Agentschap Telecom opstelde. Het onderzoek is in de zomer gereed en zal betrokken worden bij de vaststelling van het definitieve inpassingsplan van het windpark De Drentse Monden en Oostermoer.

Lofar kostte 100 miljoen euro waarvan de Nederlandse overheid 70% betaalde. Astron stak ook miljoenen in het project. Het resultaat is een netwerk van tientallen antennestations, verspreid over heel Europa. Wetenschappers van universiteiten in onder meer Ierland, Frankrijk en Duitsland werken samen en doen via Lofar onder meer onderzoek naar het ontstaan van het heelal.

kamerbrief-met-reactie-op-verzoek-over-invloed-windmolens-op-lofar-project

Bron: DVHN

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.